Вчора, 13 липня, під будівлею каналу Віктора Медведчука “112 Україна” мала відбутися акція протесту. Телеканал кума Путіна збирався показати фільм Олівера Стоуна, який має всі риси стандартної антиукраїнської пропаганди Кремля. Але акція не відбулася, бо вночі по будівлі каналу вистрілили з гранатомету і організатори перенесли протест на вулицю Володимирську, 33 – під двері СБУ.

Подібний інцендент в мережі одразу почали порівнювати з підпалом Рейхстагу 27 лютого 1933 року. Тоді нацисти підпалили будівлю парламенту і звинуватили в цьому комуністів. Гітлер використав таку провокацію, щоб узурпувати владу на чолі зі своєю Націонал-соціалістичною робітничою партією Німеччини.

Рейхстаг у вогні

Служба безпеки України кваліфікувала обстріл “112 каналу” як терористичний акт і відкрила кримінальне провадження.

Події з обстрілом офісу телеканалу не пройшли повз увагу громадянського суспільства.

“Прокинувся й побачив, що “112 канал” вночі хтось обстріляв з гранатомету. Стріляли влучно — прямо в стіну, подалі від вікон. В той час канал не працював і там нікого не було. Абсолютно твердо переконаний, що за цією провокацією стоїть власник каналу Медведчук та його спільники, бо почерк у стилі РФ: “бахнути” прямо напередодні мирної акції гранатометом в непрацюючий об‘єкт, щоб звинуватити в цьому противників російської пропаганди. Подібні теракти ФСБ вже вчиняла в Україні – в Одесі стріляли по волонтерському центру, а в Луцьку гатили по консульству Польщі. В обох випадках вже доведена вина російських найманців”, – написав один з активістів Сергій Стерненко.

Варто зазначити, що Сергій Стерненко – один з тих активістів, які системно змагаються проти російського реваншу в Україні. В Одесі на нього неодноразово були скоєні напади і замахи на життя. Невдовзі після обстрілу телеканалу “112”, NewsOne та ZIK (всі належать соратнику Медведчука Тарасу Козаку, – ред.) одразу почали випускати майже однакові сюжети, в яких Стерненка називали “вбивцею”, “наркоторговцем” і розповсюджували інші штампи, які зазвичай відносно нього та інших активістів використовують антиукраїнські медіа і політики на кшталт Вадима Рабіновича чи Андрія Портнова та інші діячі, яких важко запідозрити в проукраїнській позиції.

В поліцію інформація про постріл надійшла о 3:40 ранку. На світлині нижче видно, що граната потрапила в стіну, а не у вікно або скляні конструкції зверху будівлі. До того ж стріляли в той час, коли в будівлі очевидно нікого не було. Схоже, організатори “теракту” просто не хотіли сильно пошкодити обладнання телеканалу і намагалися мінімізувати матеріальні втрати для його власника.

Цікаві деталі щодо інцинденту з обстрілом “112 каналу” оприлюднив народний депутат, голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. Він зазначив, що гранатомет РПГ-22, з якого було обстріляно будівлю з вивіскою “112 каналу” за своїм номером партії виробництва співпадає з двома іншими гранатометами РПГ-22, які були вилучені у 2015 році зі схованки терористів “ДНР”. Цю схованку тоді знайшли українські військові біля цвинтаря при виїзді з Артемівська у напрямку траси Слов’янськ-Дебальцево. Ті два гранатомети були знищені і про їх знищення є відповідні офіційні довідки. Те, що з гранатомету з цієї ж російської партії виробництва був обстріляний “112 канал”, враховуючи непогані стосунки Медведчука з Росією і терористами “Л/ДНР”, можна припустити, що це була провокація з метою дискредитації проукраїських активістів.

Не виключено, що організатори “теракту” мали на меті створити картинку для українофобської пропаганди на кшталт “украинские неонацисты обстреляли телеканал” і розповісти про “угрозу свободе слова”. До речі, нещодавно колектив NewsOne, який збирався провести телеміст з російськими пропагандистами, також заявляв про “погрози журналістам”. При цьому працівники телеканалу так і не продемонстрували жодного доказу цих погроз (скріншоти/записи) і навіть не звернулися з цього приводу до поліції.

Скасувавши акцію під офісом “112-го”, 13 липня члени організації “Гонор”, Сергій Стерненко, Владислав Грезєв (організація “Опір”) разом з небайдужими громадянами провели акцію під СБУ у Києві. Активісти вимагали від Служби безпеки відреагувати на наміри транслювати каналом Віктора Медведчука антиукраїнський фільм Олівера Стоуна, де у головних ролях Володимир Путін і його кум Віктор Медведчук.

Протест “Нахіба нам СБУ?” Фото – Дмитро Шутаєв

“Ми мали спочатку йти до 112 каналу з акцією протесту, так як ця інформаційна помийка, яка належить куму Володимира Путіна Віктору Медведчуку збиралася транслювати фільм проросійського пропагандиста Олівера Стоуна, в якому заявляється, що Україна нібито втручалася у вибори в США, що у нас немає війни з РФ, а є громадянський конфлікт, ми вважаємо, що це абсолютно ганебна ситуація на шостому році війни, коли ми маємо окуповані території, політв’язнів – а сьогодні день народження Олега Сенцова, коли ми маємо більше 10 тисяч вбитих внаслідок російської збройної агресії, транслювати таку відверту російську пропаганду – це не просто свинство, це цинічно по відношенню до всіх полеглих за Україну”, – сказав Стерненко у зверненні до журналістів під кінець акції.

“Вночі невідомі прихильники Медведчука обстріляли телеканал “112” і ми вважаємо, що це чергова інсинуація ФСБ Росії і Віктора Медведчука. Ця ситуація з обстрілом вигідна лише Віктору Медведчуку і його прибічникам”, – заявив Стерненко.

Виступ Сергія Стерненка і Владислава Грезєва

https://www.facebook.com/informator.ukraine/videos/2535737559783173/

Думку Стерненка щодо організатора і мети обстрілу телеканалу розділили відомі українські журналісти Роман Скрипін і Сергій Іванов.

У нічному пострілі по будівлі “112 Україна” Скрипін побачив “почерк Медведчука”.

Іванов у свою чергу переконаний, що “телеканал обстріляли з рекламних міркувань”.

Як згодом стало відомо, показ фільму Олівера Стоуна на каналі “112 Україна” так і не відбувся. Замість нього транслювали інтерв’ю з поплічником Медведчука Юрієм Бойком.

Підготував – Дмитро Шутаєв

5 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.