10.9 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Нафтогаз провалив план Гройсмана по видобутку газу через корупцію, – Охріменко

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман намагається заснувати в Україні конкурентноспроможний ринок газу. Для того від підвищив ціни на природний газ для населення та впровадив субсидії для підприємств, які видобувають газ. На сьогодні ціни на газ для населення зросли у 7 разів, а видобуток газу виріс всього на 0,3%.

Гройсман обіцяв, що ринок газу та конкуренція дозволять зменшити ціну на газ у 2020 р. на 20-30%, але 13 лютого прем’єр-міністр звинуватив Укргазвидобування у провалі плану газовидобутку. Через це з 15 березня голова Укргазвидобування Олег Прохоренко залишає свою посаду.

“Я вкрай незадоволений тим, що насправді Укргазвидобування компанії Нафтогаз план з видобутку газу, який ми затвердили до 2020 року, фактично провалило. Це викликає у нас занепокоєння, дуже важливо це виправити в найближчі періоди”, – повідомив Гройсман.

Окрім того ринок не може існувати через монополію НАК Нафтогазу. Компанію неможливо розділити через контракт підписаний з Газпромом, який діє до 2020 року.

Україна має усі можливості для того, щоб не тільки забезпечити себе власним газом, а  ще продавати його за кордон. Таку думку висловив журналісту ІНФОРМАТОРа економіст Олександр Охріменко.

“Україна може компенсувати втрати від газопроводу “Північний потік-2″, якби нормально працював Нафтогаз. Газовидобуток в Україні зріс на 0,3%, хіба це газодобича? Чортзна-що. Якщо збільшити видобуток українського газу, Україні не буде вистачати газотранспортної системи. Україна не буде транспортувати російський газ, тому що буде вдосталь власного газу”, – коментує ситуацію експерт.

Експерт вважає, що проблема видобутку газу напряму пов’язана з корупцією в НАК Нафтогаз.

“Проблема полягає виключно у корупції, про це багато розслідувань робили журналісти. По перше, є монополіст НАК Нафтогаз, по друге є люди, які біля нього заробляють, які близькі до влади і там сама звичайна корупція, починаючи від видобутку, закінчуючи дозволом, обладнанням, підключенням до магістрального газопроводу. “Ви газ видобуваєте? К нам підключиться. Нема проблем, хлопці, з вас 3 мільйони доларів і ми вас підключимо”. Це дуже тупа корупція, дається на лапу – є підключення, не дається – немає документів, дозволу”, – повідомив експерт.

Як повідомлялося, “Північний потік-2” буде належати Європейському Союзу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>