8.8 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

“Північний потік-2” буде належати Європейському Союзу, – Охріменко

Росія будує “Північний потік-2”, який став серйозним політико-економічним викликом для європейської спільноти. Країнам ЄС потрібно прозоро розподілити нові вуглеводородні ресурси між собою на принципах антимонопольного законодавства та не стати заручниками Москви.

За приблизним підрахунком, якщо Росія буде транспортувати газ через “Північний потік-2”, то Україна може втратити близько мільярда доларів.

Журналіст ІНФОРМАТОРа спитав у економіста Олександра Охріменко, чи сильно вдарить по економіці України новий газопровід.

“За рік Україна заробляє приблизно 3 мільярди доларів, якщо запрацює газовий потік, Україна буде заробляти 2 мільярди доларів. Але ці гроші не є складовою ВВП, вони йдуть на фінансування НАК Нафтогаз, тому на сьогоднішній момент це більше втрати Нафтогазу, ніж економіки України”, – повідомляє експерт.

Росія не зможе відмовитись від транспортування газу через Україну через те, що “Північний потік-2” не може транспортувати той обсяг, який зазвичай купує ЄС у Газпрома за рік. Окрім того, Газпрому потрібні українські газосховища.

“Ще не факт, що Північний потік-2 запрацює, прокачування можуть залишити. У 2015 Україна заробила на транспортуванні газу 2 мільярди доларів, у 2016 заробили 2,8 мільярда. В цьому році 2,87, тож незалежно від наявності нового газопроводу, обсяги транспортування газу можуть бути більшими або меншими. Тим паче, газосховища, які використовує “Газпром”, розташовані на території України, тому Росія не зможе перемикнутися повністю на “Північний потік-2″”, – зауважив співрозмовник.

Європейський Союз буде мати контрольний пакет акцій “Північного потоку-2”.

“Євроспільнота поверне собі контроль над газовим потоком і контроль над газопроводом буде належати Європейському Союзу. Якщо цей газопровід добудують, то він буде у спільній власності Газпрому та ЄС, але контрольний пакет буде належати Європі. Окрім того, скоріше за все буде задіяна Третя енергетична хартія, згідно з якою по монопольному газопроводу можна качати не більше ніж 50% газу”, – повідомляє Охріменко

Сьогодні у ЄС внесли поправки у газову директиву, щодо доступу інших країн ЄС до регулювання тарифів, розподілу власності і прозорості, які б застосовувалися до всіх газопроводів.

“На сьогоднішній момент фахівці, обсновуючись на розрахунках, говорять, що навіть якщо Північний потік-2 запуститься, Україна буде заробляти на транспортуванні газу близько 2 мільярдів доларів”, – підсумував експерт.

Спілкувався Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>