1.9 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

“Ми звикли жити у гетто”. Ніцой поділилася враженнями після “Книжкового Арсеналу”

Українська письменниця Лариса Ніцой звернулася із жорсткою критикою до українців. Вона обурилася їхньою терплячістю щодо російської експансії у культурній сфері.

Своє послання борець за українську мову опублікувала на сторінці у Facebook і закликала співвітчизників не обмежувати своє бажання чути і читати українське поодинокими резерваціями однодумців.

“Українці звикли жити у гетто. Ми створюємо свої культурні спільноти, організуємо свої містечка, фестивалики, ховаючись в них від агресивного “русского міра”. Отримавши свою державу, свою мову, свою культуру, ми і далі живемо парадигмою гетто. І далі гуртуємося по закутках, оскільки головні сцени в країні все одно зайняті російською попсою, російською туснею. Ми не посуваємо цю тусню. Нам навіть на думку таке не спадає. Ми відходимо убік, аби пошукати новий куток і притулитися в ньому зі своїм українським світом”, — обурилася Ніцой.

За приклад вона навела ситуацію, свідком якої письменниця стала на “Книжковому арсеналі” у Києві. За її словами, цей захід став оазою у зросійщеній пустелі, куди стікалися українці з усієї України.

“В останній день запросили друзів у цю українську оазу. Подихати українським повітрям. Ті радісно прийшли. Вдень, як водиться, – книжкові події, ввечері зібралися у передчутті українського музичного десерту. Гурт, що вийшов на сцену, заспівав російською. Частина публіки потягнулася до сцени, а частина розгублено, заскочена несподіванкою, ніби отримала ляпаса, ошелешено почала віддалятися від сцени. Завершення книжкового фестивалю для цієї української частини було вкрай зіпсоване. Ще й друзі: “Ось я воював на сході за це? За цю російську попсню всюди? Ви на це нас покликали?” — розповідає письменниця.

Разом з тим, додала вона, вирішення неприємної ситуації знайшлося несподівано. Відвідувачі, які хотіли послухати українську музику, спонтанно об’єдналися і пішли в одну з порожніх зал “Книжкового арсеналу”. Там відомий музикант Тарас Компаніченко розчохлив свою бандуру і здивував публіку козацьким рок-н-ролом. Люди розлили шампанське по одноразових келихах, почала підтягуватися українська публіка. До зали раптово нагрянула охорона, щоб попросити звільнити її, але заслухалася і також залишилася на стихійному концерті.

“Свято було врятоване. А за вікном на головній сцені кричала російська попса. Кілька днів мене не відпускала гризота. Що не так було з нашим концертом? Тарас, як завжди, був чудовий, публіка — своя, затишна. Посиділи весело. Що не так? І я зрозуміла. Ми знову пішли шукати свій куток. Нам на думку не спало якось виправити ситуацію, щоб на головній сцені був український світ, а не ворожий. Ми здали головну сцену без бою. Я теж була серед тих, хто здав її без бою. Мені теж не спало на думку воювати. Я теж розгублено оглядалася, шукала куток і раділа, коли ми його знайшли. А це неправильно”, — пише Ніцой.

“Нам досі легше шукати свої куточки. І ми так робимо з українським світом щодня. Тулимо його по кутках. Наш світ досі у приймах у своїй країні. І винні ми, українці, зі своєю моделлю гетто у головах”, — підсумувала вона.

Раніше письменниця Лариса Ніцой висловила впевненість у тому, що боротьбу за українську мову в Україні необхідно реалізовувати за допомогою сили.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>