2.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Москаль Геннадій Геннадійович

Москаль Геннадій Геннадійович –  народний депутат України від фракції партії «Батьківщина».

photo by Mykhailo Markiv/POOL

Фото: readmore.

Перші роки

Народився 11 грудня 1950 на Північній Буковині у селі Задубрівка, Заставнівського району, Чернівецької області у сім’ї службовців. Батько — татарин, Геннадій Хадейович Гайфулін (Гайфуллін). Мати — Степанія Павлівна Москаль, – повідомляє Вікіпедія.

У 1970 юнак закінчив Чернівецький технікум залізничного транспорту. Того ж року, у віці 20 років, почав працювати, ставши оглядачем вагонів відділу вагонного господарства Тернопільського відділення Львівської залізниці.

У 1970–1972 проходив строкову службу у лавах Збройних сил СРСР.

Кар’єра на державній службі

Після демобілізації Москаль навчався у Львівській спеціальній середній школі міліції МВС СРСР, а з 1975 почав працювати в органах внутрішніх справ. За цей час Геннадій Геннадійович зробив блискавичну кар’єру від інспектора до заступника міністра внутрішніх справ України, генерала-лейтенанта міліції. Так у 1973–1978 працював інспектором, старшим інспектором відділу внутрішніх справ Ленінського РВ УВС міста Чернівців, начальником відділення «А», начальником відділу кримінального розшуку УВС Чернівецького облвиконкому, першим заступником начальника УМВС в Чернівецької області — начальником кримінальної міліції тощо. У 1976 (за іншими даними в1981) Москаль закінчив Київську вищу школу міліції МВС СРСР імені Фелікса Дзержинського (нині Національна академія внутрішніх справ України). У 1978–1982 майбутній генерал працював старшим інспектором, начальником відділу карного розшуку управління внутрішніх справ Чернівецького обласного виконавчого комітету. У 1982 (за іншими даними 1984), у віці 31 року, він закінчив Академію МВС СРСР Ордена Трудового Червоного Прапора. Отримав кваліфікацію правознавство.

З 1995 по жовтень 1997 займав посаду начальника управління Міністерства внутрішніх справ України у Закарпатській області. А вже з червня 2001 Геннадій Геннадійович був призначений головою Закарпатської обласної державної адміністрації.

У 2002 Геннадій Геннадійович Москаль отримав науковий ступінь кандидата юридичних наук, захистивши кандидатську дисертацію на тему «Інститут тимчасового генерал-губернатора в Україні у кінці XIX — на початку XX ст у Національному університеті внутрішніх справ України.

З 1 серпня 2004 очолив «Комісію у справах осіб, депортованих за національними ознаками», а також став головою «Міжвідомчої координаційної ради з питань співробітництва з українською діаспорою». З лютого 2005 по 18 листопада2005 Геннадія Геннадійовича було призначено заступником Міністра внутрішніх справ України та начальником кримінальної міліції. На той час Міністерство внутрішніх справ України очолював Микола Білоконь, що пропрацював на цій посаді до 3 лютого 2005. Москаль пішов у відставку вже при Юрії Луценко. Того ж дня його було призначено головою Луганської обласної державної адміністрації, де він пропрацював близько півроку.

9 січня 2007 року указом президента був призначений заступником голови Служби безпеки України. Працював під керівництвом в.о. глави СБУ Валентина Наливайченка.

Восени 2007-го на дострокових парламентських виборах став народним депутатом України від блоку Наша Україна – Народна самооборона. Отримав 41-е місце в прохідній частині виборчого списку за квотою опозиційного руху Народна самооборона, очолюваного Луценко. У Верховній Раді працював першим заступником голови комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

На момент виборів – 2007 Москаль був президентом столичної юридичної компанії Правозахист.

З грудня 2012 року – народний депутат України VII скликання від партії Батьківщина (№32 у виборчому списку). Перший заступник голови комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Безпартійний.
18 вересня 2014 р. Геннадій Москаль указом президента України Петра Порошенка №736 / 2014 призначений головою Луганської обласної державної адміністрації.

15 вересня Порошенко звільнив з займаної посади тимчасово виконуючого обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації Ірина Верігіна.

5 березня 2015 року – керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації – голова обласної державної адміністрації.

З 15 липня 2015 року – голова Закарпатської обласної державної адміністрації.

Регалії

Заслужений юрист України (1997), Заслужений юрист АР Крим;

Нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ та ІІ ступенів, іменною вогнепальною зброєю;

Лауреат Всеукраїнської програми “Лідери регіонів” (2002);

Орден «За заслуги» I ступеня (23 серпня 2011), II ступеня (2006), III ступеня (2000);

Відзнака «Іменна вогнепальна зброя» (1999);

Почесна грамота Кабінету Міністрів України (грудень 1999);

Медаль «За відмінну службу з охорони громадського порядку»;

Медаль «За бездоганну службу» III, II ступенів;

Орден «За заслуги» 3-го ступеня (Україна).

Родина

Політик одружений. У нього є дочка, двоє онуків.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>