10.4 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Ляшко: Єдина надія зупинити «Північний потік-2» – співпраця з США

Будівництво «Північного потоку-2» – політичний проект Росії, яким вона хоче позбавити Україну транзитного потенціалу.

Про це в ефірі телеканалу «112-Україна» заявив Олег Ляшко.

Політик переконаний, союзницею України у питанні продовження договору на транзит російського газу, який закінчується цього року, можуть стати США.

«Українській газотранспортній системі при тій політиці, яка сьогодні відбувається, буде кінець, через пару років її треба буде відправити на металобрухт. Росія організовує альтернативні газові транспортні потоки, щоб позбавити Україну транзитного потенціалу і взяти у газовий зашморг Європу. Реалізовується не економічний, не комерційний, а політичний проект – будівництво «Північного потоку-2», – зауважив народний депутат.

«Північний потік-2» не вигідний США, чим і має скористатися Україна, вважає Ляшко.

«Єдина надія у зупиненні цього проекту – кооперація зі Сполученими Штатами. Штати тут ситуативні союзники, бо у результаті запуску магістралі вони втратять європейський ринок реалізації свого зрідженого газу. Тому ми маємо використати особисті інтереси США», – зазначив в прямому ефірі політик.

Усі міжнародні переговори щодо даного питання, зауважує народний депутат, має проводити новий Президент після набуття ним повноважень, а не його радники, які вже зустрічаються з європейськими політиками у Брюсселі. Зокрема, фінансовий радник Володимира Зеленського Олександр Данилюк.

«Зараз у Данилюка немає жодного статусу і мандату від українців на проведення будь-яких переговорів. Де МЗС, «Нафтогаз», Міненерго?», – обурився Олег Ляшко.

Політик прогнозує, що до кінця 2019 року нову газову магістраль не буде введено в дію і Росія буде змушена продовжити контракт на транзит газу через Україну. Утім, контракт не вигідний для української сторони і потребує перегляду.

«Тут скоріше йде гра нервами і ми маємо тримати позиції, не здаватися у жодному випадку і не піддаватися на шантаж. Росія підпише контракт на транзит газу через Україну. Але цей контракт не вигідний Україні, бо там занижені ставки транзиту. 10 років вони не переглядалися, Україна отримувала за цим контрактом щороку 3 мільярда доларів, а по ринкових умовах могла б отримувати удвічі більше. І нас поставлять в позицію: або взагалі не мати контракту, або мати не вигідний. І тут, я сподіваюся, нова влада і новий Президент відстоюватимуть нашу позицію і національні інтереси України», – додав лідер РПЛ.

Раніше Ляшко закликав людей вийти 9 травня на Софіївську площу з портретами загиблих воїнів АТО.

Також Ляшко заявив, що інвестиції в освіту молоді – запорука економічного розвитку країни.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>