7.1 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Ляшко вимагає обмежити «космічні» зарплати суддям

Лідер Радикальної партії зареєстрував законопроект щодо збалансування шалених винагород українським суддям, які є захмарними навіть для європейців.

Сумарна зарплата судді Верховного суду України разом з коштами на оздоровлення перевищує 130 тисяч євро на рік. Це найвищий після Шотландії суддівський дохід в Європі! Такі дані наводить кандидат у президенти Олег Ляшко в своєму законопроекті.

Загалом, за підрахунками лідера фракції Радикальної партії, сума винагороди суддям Верховного суду та членам Вищої ради правосуддя в 65 разів вище мінімальної і в 27 разів вище середньої заробітної плати по Україні. Максимальна зарплата судді ВСУ і КСУ може перевищувати мінімалку в 200 разів, – передає прес-служба РПЛ.

«Ніде в світі таких співвідношень оплати праці не існує», – обурюється народний депутат.

Проблема не лише в завищених окладах, зазначає Ляшко, а й в шалених надбавках та необґрунтованих пільгах служителів Феміди.

«Закон встановлює зарплату в місцевих судах в розмірі 30 мінімумів, в апеляційних – 50, в Верховному суді – 75. Але це тільки оклад. А ще надбавки до окладу, до 80% – за вислугу років, 15-20% – за науковий ступінь, 5 і 10% – за роботу з секретними документами. Ці три надбавки в максимальному розмірі досягають 110% і більше. А ще регіональний коефіцієнт до 25%, та інші пільги, включаючи службовий транспорт, санаторно-курортне лікування тощо.

Прив’язуючись до мінімальної зарплати часу введення цих норм в 1600 грн. (з 1.01.2017 р.), оклад судді Верховного Суду складає 120 тис грн. (75 х 1,6). Максимальна надбавка – ще 132 тис. Набігає вже понад 252 тис. А з урахуванням регіонального коефіцієнта Києва набігає вже 315 тис на місяць і вище», – підрахував лідер РПЛ.

Він додав, що оплата судді Верховного суду Польщі є втричі меншою і не перевищує 105-120 тис грн., в Чехії, Латвії, Литві розмір суддівського доходу ще нижчий.

Несправедливим, за словами Ляшка, є й той факт, що кошти на захмарні зарплати суддям йдуть з податків українців, які отримують копійчану мінімалку.

В своєму проекті закону політик пропонує обмежити розмір окладу судді місцевого суду – не більше 25 прожиткових мінімумів, судді ВСУ – не більше 45 прожиткових мінімумів, а також скасувати регіональні коефіцієнти та знизити доплати. За його словами, це дозволить уникнути дисбалансу і несправедливості в оплаті праці.

Раніше повідомлялося, що Ляшко заявив про те, що він через суд арештує рахунки Коболєва, якщо той не поверне з офшорів 1,4 мільярда гривень премії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>