11 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Ляшко: Те, що пропонує влада – це не ринок землі, а дерибан

Продаж землі – це вбивство села, наголосив Олег Ляшко на Житомирщині. Підтримали політика у цьому і фермери. Володимир Олександрович вже 15 років керує сільськогосподарським підприємством «Батьківщина», що в селі Роставиця. Обробляє понад 3 тисячі гектарів землі, тримає більше тисячі голів худоби, дає роботу 150 селянам. Фермер каже, якщо відкрити ринок землі – люди на селі залишаться ні з чим.

«Я проти продажу землі, бо якщо скуплять землю, селом цікавитися ніхто не буде. Зараз за рахунок таких підприємств, як наше, ще підтримуються різні соціальні програми на селі. А якщо прийдуть олігархи чи іноземці, в яких буде по 50-100 тисяч гектарів землі – толку не буде і село помре», – вважає директор підприємства, прес-служба РПЛ.

Олег Ляшко наголосив, на ринку землі українські селяни будуть завідомо у програші, адже не зможуть конкурувати з іноземними землевласниками.

«Приїде в село іноземець з мішком грошей, які він у себе в банку взяв у кредит під 0,5% річних. І є наш виробник, який 15 років керує цим господарством і не може взяти кредит під такий відсоток в українському банку. І вийде так, що іноземець скупить всю землю, бо наш фермер апріорі не може конкурувати з іноземними конкурентами. І йому будуть «до лампочки» всі соціальні програми. Він не триматиме корову у селі, не будуватиме школу чи клуб, не проводитиме світло чи газ по селу. Для нього головне – це швидкий заробіток за рахунок технічних культур: сої, соняшнику та рапсу. За 2-3 роки виснажив землю, вивіз зерно і поїхав. Тому те, що нам пропонують – це не ринок землі, а дерибан землі», – пояснив Ляшко.

Замість продажу землі лідер РПЛ пропонує відкрити Державний банк землі, щоб єдиним власником і розпорядником земельних ділянок була держава.

«Хоче людина продати землю – нехай продає за ринковою ціною до Державного банку землі. Не за 300 доларів, а за 30 тисяч доларів за пай, бо наша земля саме стільки і коштує. А не хоче продавати – нехай отримує в оренду на тривалий строк і обробляє. А щоб утримання землі було не збиткове, потрібні державні програми – 5 тисяч гривень дотації на одну корову, регулювання цін на молоко, доступні кредити і 50% компенсації, якщо людина будує тваринницький комплекс. За рахунок цих коштів людина сама інвестуватиме в своє господарство, купуватиме вітчизняну техніку, створюватиме робочі місця і відновлюватиме соціальну сферу на селі. Тому ми пропонуємо змінити закон, щоб на гектар землі в обов’язковому порядку була одна корова і не менше 15% плата за пай», – розповів лідер РПЛ.

Просили фермери у Олега Ляшка і відновити спецреджим оподаткування. Кажуть, зараз на загальних умовах мають віддати чверть прибутку на податки. Політик підкреслив, так не має бути.

«Ми добиваємося відновлення спецрежиму оподаткування, щоб ПДВ в автоматичному режимі йшло на рахунки підприємства. Тому що у фермерів ПДВ держава забирає, а дотації не дає. Для того, щоб отримати ту дотацію, треба хабарі у мішках носити по чиновницьких кабінетах. Тому відновлення спецрежиму ПДВ – це реальна боротьба з корупцією. І ці кошти будуть йти на відновлення поголів’я худоби  та робочі місця на селі. А то в бюджеті цього року більше 5 мільярдів гривень на дотації сільгоспвиробникам виділили, а ті їх не отримали. Натомість чиновники собі маєтки побудували та яхти покупляли за державні кошти. Ми змінимо цю політику», – сказав Ляшко.

Нагадаємо, Олег Ляшко порадив Володимиру Зеленському, як раціонально витрачати гроші держбюджету.

8 КОМЕНТАРІ

  1. Що скотиняка? Тебе там в раді також не образили маєточок в Кончі Заспі іквартирки в Києві і грошики все є!доїти корів тепер будеш ,а не плескати язиком. Міг би і ти з дітками поділитись не були б діти голодні ,а то за десять років одна балаканина,

  2. Так ведь и прошла так же само прихватизация.И НАШИ УКРАИНЦИ, НЕСКОЛЬКО ЧЕЛОВЕК СРАЗУ СТАЛИ ОЛИГАРХАМИ ПРИХВАТИЗИРОВАЛИ НАРОДНОЕ ХОЗЯЙСТВО, А СЕЙЧАС ОНИ ДЕЛАЮТ НАРОД НИЩИМИ , А СЕЙЧАС ИХ КУКЛОВОДЫ БОЯТСЯ, ЧТО БЕЗ НИХ РЕШАТ ВОПРОС ЗА ЗЕМЛЮ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>