9.6 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

КСУ заявляє, що не зриватиме інавгурацію

Судді Конституційного суду України запевняють, що з боку КСУ не буде жодних перешкод приведенню новообраного президента до присяги.

Про це йдеться у заяві зборів судів КСУ у відповідь на повідомлення про можливий зрив інавгурації через дострокове звільнення Станіслава Шевчука з посади голови КСУ.

“Приведення новообраного президента України до присяги є конституційним обов’язком голови Конституційного Суду України, який безумовно буде виконаний”, – йдеться в повідомленні.

Судді нагадали, що за ч. 2 ст. 104 Конституції приведення президента до присяги здійснює голова КСУ, але стаття не вказує конкретної особи, яка має виконати процедуру приведення президента до присяги, а лише визначає посадову особу, яка проводить цю процедуру.

“Будь-які маніпуляції голови Конституційного Суду України щодо виконання цього конституційного обов’язку э неприпустимими, як і створення ситуації, коли процедура приведення новообраного президента України до присяги буде унеможливлена або перенесена через відсутність голови Конституційного Суду України”, – йдеться в заяві.

Судді наголошують, що відповідальність за виконання головою КСУ вказаного конституційного обов’язку також лежить на Конституційному Суді України, оскільки він обирає голову КСУ.

Сам Шевчук у коментарі “Українській правді” повідомив, що він утримався від голосування за дану заяву через фразу про “будь-які маніпуляції голови КСУ”.

“У читача тоді складається враження, що я на свій розсуд можу відмовитися від приведення президента до присяги”, – пояснив своє рішення голова КСУ.

Він додав, що “вибори президента були чесними і справедливими, масових фальсифікацій та порушень зафіксовано не було”, а тому немає підстав, які б унеможливили інавгурацію.

“Відсутні підстави, які унеможливлюють складання новообраним президентом присяги, і голова КСУ виконає свій конституційний обов’язок, передбачений ст. 104 Конституції України. Ніякі маніпуляції і намагання зірвати вступ на посаду новообраного президента України не досягнуть своєї мети”, – підсумував Шевчук.

Кілька днів тому джерело ІНФОРМАТОРа повідомило, що Петро Порошенко намагається зірвати інавґурацію Зеленского.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>