11.5 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Кожара Леонід Олександрович

Кожара Леонід Олександрович – міністр закордонних справ України з 24 грудня 2012 року до 23 лютого 2014 року, колишній голова ОБСЄ та ОЧЕС.

es-uzhestochaet-usloviya-predostavleniya-shengenskih-viz-kozhara_14496713941662

Фото: slavpeople.

Освіта

У 1985 році закінчив Київський університет ім. Т. Шевченка за фахом юрист-міжнародник, референт-перекладач з англійської мови.

У 1991 році закінчив аспірантуру Інституту держави і права НАНУ за спеціальністю «Державне, адміністративне та фінансове право, радянське будівництво».

Біографія

1985–1990 — науковий працівник Вищої партійної школи при ЦК КПУ.

1990–1992 — старший консультант Комісії з питань державного суверенітету, міжнаціональних і міжреспубліканських відносин Секретаріату Верховної Ради України.

1992–1994 — в Службі з міжнародних питань Адміністрації Президента України.

1994–1997 — перший секретар політичної секції Посольства України в США.

Після повернення з дипломатичного відрядження працював в Адміністрації Президента України на посадах заступника завідувача відділу, завідувача відділу, заступника керівника Головного управління з питань зовнішньої політики.

14 листопада 2002 — 6 липня 2004 — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Швеція.

Липень 2004 — січень 2005 — заступник Глави — керівник Головного управління з питань зовнішньої політики Адміністрації Президента України. Секретар Державної ради з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України (з вересня 2004).

Народний депутат Верховної Ради України 5-го, 6-го та 7-го скликань. Заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах в 2007–2012 роках.

З жовтня 2008 — президент Центру міжнародних та порівняльних досліджень.

24 грудня 2012 року Указом Президента України призначений Міністром закордонних справ України.

23 лютого 2014 року Верховна Рада звільнила з посади в.о. міністра МЗС Леоніда Кожару, за проголосували 237 депутатів.

Дипломатичний ранг — Надзвичайний і Повноважний Посланник 1-го класу (серпень 2001), Надзвичайний і Повноважний Посол (грудень 2003). Державний службовець 4-го (січень 2002), 3-го (серпень 2004), 2-го рангу (жовтень 2004).

Володіє англійською, шведською мовами.

Захоплення: країнознавство, музика, риболовля.

Одружений.

Компромат

Леонід Кожара відзначився кількома резонансними і неоднозначними заявами, які стосуються міжнародних подій. Коли 24 травня 2012 року Європарламент прийняв резолюцію, в якій, зокрема, закликав українську владу вирішити ситуацію із засудженими за політичними мотивами до початку виборчої кампанії, Кожара заявив, що дана резолюція спрямована проти всієї України. Янукович та Азаров не є об’єктами цієї резолюції, тому що вони не є суб’єктами міжнародного права. Це резолюція проти України і проти всіх нас, – підкреслив він. Також Кожара брав участь у демарш у Страстбурге в травні 2012 року, коли члени Партії регіонів демонстративно покинули засідання міжпарламентського комітету Україна – ЄС у Європарламенті. Комісія, очолювана Тарасюком, не змогла відпрацювати наші пропозиції. Тарасюк все відкинув. В принципі, ми повинні працювати консенсусом. Він просто зневажливо поставився до членів делегації від Партії регіонів, не врахував нашу думку, намагається протягнути політичні формули, заяви і рекомендації Комітету з парламентського співробітництва. І під час голосування ми змушені були піти, – пояснив він свої дії. Крім того, Кожара, коментуючи заяви п’яти членів ЦВК, які в своїх особливих думках вказали, що не вважають вибори вільними і демократичними, звинуватив їх у політичній заангажованості. Якщо хтось відчуває в собі талант до політичної кар’єри, то спочатку треба вийти зі складу комісії, а потім виступати з політичними заявами, – заявив він.

Державні нагороди

Орден «За заслуги» III ст. (23 серпня 2011) — за значний особистий внесок у становлення незалежності України, утвердження її суверенітету та міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній, науково-технічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>