11 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Герман Ганна Миколаївна

Герман Ганна Миколаївна – український політик, журналістка та письменниця, народний депутат України 5, 6 і 7 скликань; особа, політично наближена до Віктора Януковича (2004-2014).

Дівоче прізвище: Стеців. Народилася 24 квітня 1959 в с. Колодруби, Миколаївського району, Львівської області, – повідомляє Вікіпедія.

1387205442_an

Фото: regionnews.

Освіта

Навчалася у Львівському державному університеті імені І. Франка, на факультеті журналістики за фахом журналістика.

Володіє англійською,українською,російською, польською мовами.

Кар’єра

1979—1982 — навчання в Львівському університеті.

1981—1984 — працювала у редакції районної газети «Ленінська зоря» у Миколаєві Львівської області на посадах телетайпіста, кореспондента, завідувача відділом редакції.

1985—1987 — кореспондент газети «Ленінська молодь» (Львів). Працевлаштуванням Ганни Стеців (Герман) у Львові тогочасний керівник управління КДБ по Львівській області Станіслав Іванович Малик, близький знайомий першого чоловіка Ганни – кадебіста Коровіцина, займався особисто.

1986—1987 — член правління Спілки журналістів СРСР (Москва).

1987—1989 — завідувачка відділом газети «Ленінська молодь» (Львів).

1989 — кореспондент Української незалежної інформаційно – видавничої спілки В’ячеслава Чорновола.

1991—2002 — кореспондент міської газети «Ратуша» (Львів). Водночас — вільний співробітник Радіо «Свобода».

1997 — кореспондент «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» у Варшаві.

2002—2004 — директор Київського бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (Radio Free Europe / Radio Liberty).

З травня по грудень 2004 — прес – секретар Прем’єр-міністра України, керівник Прес -служби Кабінету Міністрів України.

З січня 2005 по травень 2006 — радник голови Партії регіонів В.Януковича.

З травня 2006 по листопад 2007 — народний депутат України 5-го скликання, член фракції Партії регіонів, №106 у партійному списку.

З липня 2006 по січень 2007 — перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

З січня по листопад 2007 — член Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

З серпня 2006 по грудень 2007 — радник Прем’єр-міністра України.

З листопада 2007 по лютий 2010 року — народний депутат України 6-го скликання, заступник Голови фракції Партії регіонів, голова Комітету Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

З лютого 2010 по 5 квітня 2011 — заступник Глави Адміністрації Президента України.

З 5 квітня 2011 по листопад 2012 — радник Президента України — керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України.

На чергових парламентських виборах, які відбулися 28 жовтня 2012 року, Г.Герман була обрана народним депутатом України за списком Партії регіонів. 18 грудня 2012 року Г.Герман обрана головою Міжфракційного депутатського об’єднання “За сприяння свободі сумління”, створеного з метою сприяння свободі сумління в Україні, відстоювання прав віруючих різних конфесій і представників усіх церков і релігійних організацій України.

9 січня 2013 року Президент України Віктор Янукович призначив Ганну Герман своїм радником. Відповідний указ за №13 оприлюднено на сайті глави держави.

25 жовтня 2014 року заявила, що йде з політики.

Амбіції

Ганна – людина амбітна. Про себе вона достатньо високої думки. Любить розповідати про свою успішну журналістську кар’єру, вінцем якої була посада прес-секретаря керівника уряду. Герман стверджує, що ще, будучи журналісткою, намагалася зрозуміти, що таке влада. Але коли потрапила в урядові коридори, була дещо розчарована: «Власне, цікавість була основним стимулом, який привів мене в коридори влади. Я його задовольнила і зрозуміла раз і назавжди, що урядовим чиновником більше ніколи не стану» («Факти», 14 липня 2006 р.).

Під час парламентської виборчої кампанії 2006 року Герман взяла на себе роль одного з ньюсмейкерів Партії регіонів. Своє спікерство Ганна Миколаївна продовжила і після виборів. Завзяття Герман коментувати всіх і вся неоднозначно сприйняли партійні «старожили». Коли вона публічно заявила про те, що на президентських виборах 2009 року Янукович може підтримати Віктора Ющенка, один із лідерів «регіоналів» Раїса Богатирьова достатньо різко припинила подібні твердження. Мовляв, вирішувати це питання буде партія, а не одна людина. Кого в даному випадку мала на увазі Раїса Василівна – Януковича або його помічницю – сказати важко.

«Я вже багато чого бачила в житті і кар’єра мене не цікавить. Я роблю те, що мені цікаво, що дає адреналін. Мені добре, я член парламенту, незалежна людина… Я не хочу бути ніяким міністром», – говорить Ганна («Кореспондент», 1 березня 2007 р.).

Родина

Батько – Микола Петрович Стеців, працював трактористом і в молодості служив в УПА; помер, коли Анні було лише 12 років.

Мати – Катерина Григорівна Ганущак, була завклубом.

Перший раз Анна вийшла заміж будучи студенткою за Миколу Коровіцина, сина начальника Миколаївського відділу УКДБ УРСР по Львівській області. Але незабаром сім’я розпалася.

Другий чоловік – Сергій Герман, в минулому журналіст, дипомат, останнє відоме місце роботи – департамент інофрмаційно-аналітичного забезпечення Служби безпеки України.

Старший син Микола (від першого шлюбу) встиг попрацювати помічником народного депутата і заступника міністра з питань надзвичайних ситуацій, чим займається нині – невідомо.

Молодший Роман загинув у 2009 році в автокатастрофі на трасі Одеса – Київ.

Відзнаки

Відзнака «За внесок у міжнаціональне порозуміння»;

Орден Святої Варвари Великомучениці (Української Православної Церкви Московського Патріархату, 2012).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>