9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Дубина Олег Вікторович

Дубина Олег Вікторович – український політик, голова правління НАК «Нафтогаз України».

545ae8b4-5e36-172e-5e36-172131e51738.photo.0

Фото:news.

Народився 20 березня 1959 року у селі Єлизаветівка Петриківського району Дніпропетровської області, – повідомляє Вікіпедія.

Освіта

У 1976 році, після закінчення школи, Оег Вікторович працював на Дніпровському металургійному комбінаті в Дніпродзержинську: був учнем майстра і слюсарем -електриком.

У 1982 році закінчив Дніпродзержинський індустріальний інститут за спеціальністю “металургія чавуну”. Потім повернувся на комбінат і почав працювати агломератником 5-ого розряду. Дубина став майстром зміни, а пізніше – начальником зміни.

У 1999 році закінчив Дніпродзержинський державний технічний університет за спеціальністю “технологія чорних металів, менеджмент організацій”.

Кар’єра

У 1985-1986 роках викладав у Дніпродзержинському політехнічному технікумі.

У 1986 році повернувся на Дніпровський металургійний комбінат, де працював майстром, старшим майстром та інженером аж до 1993 року.

У 1993-1996 роках був помічником директора дніпровської філії “Інтермонтаж Кам” спільного радянсько-швейцарського підприємства “Демос” і заступником генерального директора АТ “Інтермонтаж” у Дніпродзержинську.

У 1996 році Дубина ще раз повернувся на Дніпровський металургійний комбінат, на посаду керівника. Обіймав посади начальника бюро, заступника начальника відділу та першого заступника генерального директора комбінату.

У 1998 році Дубина був переведений на ВАТ “Алчевський металургійний комбінат”. Спочатку зайняв посаду заступника голови правління, а в серпні того ж року став головою правління і генеральним директором комбінату.

2 грудня 1999 року наказом міністра промислової політики Василя Гурєєва він був призначений генеральним директором Криворізького державного гірничо -металургійного комбінату “Криворіжсталь”, який був розташований в Дніпропетровській області.

У листопаді 2000 року Олег Вікторович увійшов у раду Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”, а 26 січня 2001 року указом президента Леоніда Кучми був призначений віце-прем’єром уряду України з питань промислової політики. Тим же указом було фактично скасовано посаду віце-прем’єра країни з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), яку раніше займала Юлія Тимошенко. Її місце в уряді зайняв олег Дубина, якому було доручено курирування ПЕК. Коментуючи це призначення, ЗМІ назвали його улюбленцем президента і “компромісною фігурою між групами впливу Харківського, Донецького та Дніпропетровського регіонів”.

У червні 2001 року зайняв пост першого віце-прем’єра України. ЗМІ відзначали, що на цій посаді йому довелося вирішувати безліч болючих проблем. Як приклад успішної роботи на цій посаді називалося підписання в липні 2002 року Олегом Дубиною і першим віце-прем’єром РФ Віктором Христенко “Угоди про експлуатацію до 2013 року російською компанією “Газпром” українських підземних газових сховищ і про транзит.

У листопаді 2002 року  разом з усім урядом Анатолія Кінаха пішов у відставку. У грудні того ж року він зайняв пост радника президента України.

У вересні 2003 року був призначений першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони. Це призначення українські експерти та політологи розцінили як його повернення у “велику політику”.

У лютому 2004 року був обраний президентом Національної акціонерної компанії “Енергетична компанія України”, а в лютому 2005 року обраний незадовго до цього президент України Віктор Ющенко звільнив його з цієї посади.

У червні 2005 року рішенням зборів акціонерів Дубина був призначений генеральним директором Дніпровського металургійного комбінату [22], [23].

У грудні 2007 року Дубина став головою правління НАК “Нафтогаз України”.

В лютому 2008 року він взяв участь у переговорах з приводу вирішення газової суперечки між Росією і Україною. Однак за даними на грудень 2008 року переговори про погашення боргу і газове майбутнє України все ще не були завершені. Видання “Час новин” повідомляло, що, за словами Тимошенко, яка зайняла в грудні 2007 року  пост прем’єр-міністра України, відсутність домовленостей було пов’язано з діями тих сил, які “протистоять намірам усунути схеми посередника в особі швейцарського трейдера RosUkrEnergo” (структури, яка, за даними ЗМІ, контролювала велику частину газового балансу країни).

В кінці 2008 року вибухнув черговий газовий скандал. Україна відмовлялася переходити на нову європейську ціну на газ, причому “Газпром” спочатку пропонував Україні природний газ за ціною 250 доларів за тисячу кубометрів, однак Україна наполягала на ціні 230 доларів. До нового року сторони так і не домовилися: Росія спочатку припинила поставки газу, а після того як Україна почала відбір газу з транзитної квоти на поставки газу з Росії в Україну були повністю зупинені. Криза призвела до того, що деякі європейські держави повністю перестали отримувати газ від України. Видання “Час новин” повідомляло, що, за словами Тимошенко, відсутність домовленостей стало результатом дій тих “сил”, які “противляться її намірам усунути схеми посередника в особі швейцарського трейдера RosUkrEnergo”.

Угода про відновлення постачань газу було підписано тільки 19 січня 2009 року на зустрічі Тимошенко з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним. Сторони відмовилися від знижок і посередників у схемах постачання. У результаті “Газпром” почав продавати газ Україні за ціною 360 доларів за тисячу кубометрів за умови збереження цін на транзит. Переговори виявилися настільки важкими, що 26 січня 2009 року Олег Дубина був госпіталізований в передінфарктному стані. Він вийшов з лікарняного 20 травня 2009 року, але вже в червні знову потрапив до лікарні через серцевий напад, проте ще до кінця місяця встиг одужати.

Восени 2009 року очолив наглядову раду Укргазбанку.

3 березня 2010 року стало відомо, що кабінет міністрів України задовольнив прохання Олега Дубини про власне звільнення з посади голови правління “Нафтогазу України”.

Навесні 2011 року, за відомостями преси, Олег Вікторович на допиті в Генеральній прокуратурі України дав свідчення проти Тимошенко. В квітні 2011 року Генпрокуратура порушила проти екс-прем’єра кримінальну справу, що стало для неї третім, за фактом перевищення влади і службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 році. Незабаром ті ж угоди стали причиною порушення кримінальної справи і проти самого Олега Дубини.

Нагороди

Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2001);

Орден «За заслуги» III (липень 1999), II ступенів (серпень 2002);

Заслужений металург України (серпень 2006).

Родина

Одружений. Виховує сина і дочку.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>