Стратегія штабу Володимира Зеленського полягає у тому, щоб кандидат якомога менше відповідав на будь-які запитання та спілкувався з виборцями через соціальні мережі. Це прослідковується у його закритості до зустрічей з громадськістю та журналістами, що дуже резонує з вибудуваним амплуа “слуги народу”. 

ІНФОРМАТОР вирішив розібратися, що пропонує Володимир Зеленський та що від нього очікує суспільство.

Володимир Зеленський якраз таки і побудував кампанію на загальних гаслах щодо проблем, які турбують українців. Проте самостійних заяв від кандидата щодо вирішення цих питань немає. Він уникає будь-яких зустрічей саме для того, щоб його позиція щодо подальшого розвитку держави залишалася максимально нейтральною.

Пропозиції Володимира Зеленського

1. Війна

Основним меседжем кампанії Зеленського є припинення війни та досягнення миру. Це насправді головне, що турбує сьогодні українців. Він пропонує позбавити Віктора Медведчука ролі посередника у переговорах між Україною і Росією та розширити “Нормандський формат” з долученням до нього США та Великобританії.

Цікаво те, що США і Великобританія досі ухилялися від переговорів з Росією з приводу України, тому невідомо, як вони відреагують. Але небажання Росії співпрацювати у будь-якому форматі з США звучало з боку агресора неодноразово. Натомість прямі переговори з Путіним можуть означати для України втрату підтримки з боку західних партнерів, а там не за горами зняття санкцій.

Якщо домовлятися про мир, то на яких умовах? Питання риторичне, адже відповідь не надає навіть пан Зеленський.

2. Корупція

Володимир Зеленський вважає, що необхідно боротися з корупцією. Він пропонує призначити чесних суддів Вищого антикорупційного суду, відібраних конкурсною комісією за участю міжнародних експертів.

Варто зазначити, що хоча Антикорупційний суд ще не запрацював, перші 38 суддів ВАСУ вже відібрані і призначені.

3. Військова сфера

У військовій сфері Володимир Зеленський пропонує усунути конкуренцію між Міноборони і Генштабом. Однак ні Зеленський, ні його штаб так і не назвали приклади такої конкуренції та як будуть її усувати.

4. Економіка

У секторі економіки Володимир Зеленський пропонує внести в Раду пакет законопроектів, зокрема про п’ятивідсоткову податкову амністію. Також він пропонує запровадити податок на виведений капітал і створити Службу фінансових розслідувань. Зеленський наполягає, щоб податкова амністія стартувала з 2020 року. Наразі його команда не оприлюднила проект закону про амністію.

Також Зеленський попросить Раду ратифікувати конвенцію MCAA про міжнародний обмін податковою інформацією – це дозволить автоматично дізнаватися про рахунки і компанії громадян за кордоном.

Економіст Сергій Фурса так прокоментував економічні ініціативи Зеленського: “Податкова амністія може робитися, але не відразу, а як завершальний етап податкової реформи. Також амністія не має торкатися чиновників і депутатів. Тому що вони легалізують все, що у них є, і потім ви їм ніколи нічого не доведете. Від конвенції про обмін податковою інформацією ми нікуди не дінемося, це частина плану BEPS. Але спочатку вони хочуть зробити собі амністію, легалізувати всі свої гроші, а потім вони готові обмінюватися будь-якою інформацією. А податок на виведений капітал загрожує збільшити дефіцит бюджету на 50-80 млрд грн”.

5. Медіація

Володимир Зеленський вважає, що у людини повинен бути вибір: йти в суд або використовувати систему альтернативних способів вирішення суперечок. Тут знову ж таки хотілося б більше подробиць.

У Раді вже лежать чотири проекти законів про медіацію. Один з них дійшов до першого читання, але був відхилений.

6. Верховна Рада

Зеленський хоче налагодити співпрацю з депутатами, а якщо не вийде, то буде впроваджений “секретний план”. У чому він полягає, штабісти говорити відмовилися.

Зеленський попросить Раду прийняти пакет законопроектів про народовладдя. Проекти нормативно-правових актів його команда наразі не показали. Кажуть, законопроекти ще пишуться. Основами проектів законів є врегулювання загальнонаціональних та місцевих референдумів та узаконення народних петицій; процедура відкликання нардепів; процедура імпічменту президента.

Закон про імпічмент – популярна обіцянка кандидатів у президенти. Однак, зайнявши пост, вони про такого роду обіцянки забувають.

Очікування суспільства

Головним успіхом і водночас проблемою Володимира Зеленського є електоральна підтримка.

Кандидат без політичного минулого, який постійно уникає зустрічей та публічних заяв, створює ілюзію ідеального президента. Він, по суті, є чистим аркушем, на якому виборці самі малюють свого президента Зеленського. Для кого попередні п’ять років є роками помилок і втрачених можливостей, він став кандидатом альтернативних цінностей.

Симпатичний жартівник, вміло користуючись соцмережами, Зеленський достукався до душ українців, які відчайдушно бажають бачити “нові обличчя” в системі, у якій довго домінували політики-ветерани. Домігся він цього простим сигналом, на який відгукнулися по всій країні: “Я такий, як ви про мене говорите”.

На одному з політичних ток-шоу колишній міністр фінансів України, член команди Зеленського Олександр Данилюк заявив, що за каденції Порошенка продовжився розкол між українцями.

“Дуже багато років суспільство розділяється діями політиків і, на жаль, ця кампанія не є винятком”, – заявив Данилюк.

Натомість Володимир Зеленський обіцяє об’єднати українців.

https://www.instagram.com/p/BwEINNAFAKh/

Але чи вийде це в нього?

Згідно з дослідженням Центру Разумкова, 56% прихильників Зеленського хочуть, щоби Україна стала членом НАТО. У той же час 35% його виборців вважають, що Україна має зберігати позаблоковий статус.

55% прихильників Зеленського хочуть втекти від Росії, а 32% – відновити з нею відносини.

52% – вимагають підтримки української мови, а 41% – рівних умов для всіх мов.

47% прихильників Зеленського підтримують вільні ринкові відносини, а 41% вважає, що необхідно посилити держконтроль за економічними відносинами.

Після ознайомлення з вищенаведеними цифрами стає зрозуміло, чому Володимир Зеленський уникає публічних заходів та відповідей на ключові запитання щодо майбутнього розвитку держави. Його електорат надзвичайно розшарований, а тому заявити тверду позицію щодо якогось ключового питання означатиме відсікти частину виборців.

Подібний розрив у настроях є і у виборців Порошенка. Але за перерахованими пунктами цей розрив куди менший, ніж у електорату Зеленського. Прихильники чинного президента все-таки більш однорідні, ніж виборці його візаві.

Зеленський – це така собі розмальовка, для якої кожен виборець самостійно вибирає фломастери. Іншими словами – мотиви голосування у кожного свої. І біда в тому, що у разі перемоги Володимира Зеленського проблеми тільки почнуться, оскільки стратегію можна обрати лише одну.

“Ні обіцянок, ні пробачень”

Перед першим туром виборів Володимир Зеленський обіцяв “ні обіцянок, ні пробачень”.

Результат пошуку зображень за запитом

Зараз він робить все можливе, щоб уникнути відповідей на будь-які конкретні запитання, оскільки боїться втратити підтримку частини виборців.

Якщо Зеленський переможе на президентських виборах, він буде змушений відповідати перед тією частиною суспільства, яка залишиться незадоволеною його курсом. Частина виборців розчарується саме через те, що він не виправдає їхніх очікувань. Однак, їхні очікування – це те, що вони самі собі вигадали. Проблема в тому, що жителі Донбасу переконані, що Зеленський проти НАТО і за Росію, а львів’яни вважають, що він патріот і за ЄС.

“(Зеленський, – ред.) – це мрія, у яку вірять українці в різних регіонах, із різних соціальних груп, і вона не підтверджена жодною заявою чи програмною позицією цього кандидата. Саме зараз ми розуміємо, чому він не йде на дебати. Бо на дебатах доведеться зайняти позицію “або – або”. А це для нього означає в будь-якому випадку втрату рейтингу. Відповідно, єдина правильна стратегія для кандидата у президенти Зеленського – це будь-якими засобами не допустити дебатів із Порошенком і не дати відповідь на серйозні запитання. <…> Мене найбільше здивував той факт, що українці проголосували за придуманий образ. І у кожного цей образ різний. Кандидат Володимир Зеленський нагадує дитячий альбом, який потрібно розфарбувати, і у кожного є свої кольорові олівці. На сході його розфарбовують в один колір, на заході його розфарбовують в інший колір, в центрі – в третій. Це кандидат, який нікому нічого не обіцяв, і як наслідок – нікому нічого не буде винен”, – ці слова одного з найближчих соратників Порошенка Сергія Березенка, сказані в інтерв’ю “УП”, будуть найкращим епілогом до нашого матеріалу.

Нагадаємо, за даними КМІС майже 70% виборців хочуть дебатів між Зеленським і Порошенком.

Читайте також матеріал про те, що приховує “темна конячка” української політики Ігор Смешко.

Дмитро Солод

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.