19.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Колесніков Борис Вікторович

Борис Вікторович Колесніков – секретар Президії Партії Регіонів, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань транспорту і зв’язку, колишній Віце-прем’єр-міністр України та колишній Міністр інфраструктури України в уряді Миколи Азарова.

1245351-26897858-1600-900

Фото: news.

Народився 25 жовтня 1962 року у м. Жданов Донецької області, – повідомляє Вікіпедія.

Освіта

Закінчив Донецьку державну академію управління (1997) за спеціальністю «Економіст-менеджер».

Кар’єра

З 1980 — на різних посадах в торгових підприємствах Донецька.

З 1991 — директор торговельної фірми «Юг»; голова ради директорів, голова правління ЗАТ «Виробниче об’єднання „Київ-Конті“» (пізніше — «Конті»).

З 1998 року віце-президент ФК «Шахтар» (футбольний клуб, м. Донецьк). З 2002 року президент Федерації футболу Донецької області.

У 2001—2006 роках -голова Донецької обласної ради.

Від 2001 року, прес-секретар Бориса Колеснікова — Бондаренко Олена Анатоліївна, сьогодні — самостійний політик.

З кінця 2003 року — голова Донецького обласного відділення Партії регіонів.

Відомий як один із організаторів з’їзду депутатів усіх рівнів у Сєверодонецьку 28 листопада 2004 року.

Під час Виборів Президента України, 28 листопада 2004 року, брав участь у «Всеукраїнському з’їзді народних депутатів і депутатів місцевих рад» у Сєверодонецьку на Луганщині, де зібрались прибічники кандидата Віктора Януковича.

Генпрокуратура відкрила карну справу по факту замаху на територіальну цілісність та недоторканність України. По цій справі серед інших підозрюваних фігурував також і Б. Колесніков. Проте офіційного звинувачення на його адресу не було.

На Парламентських виборах в Україні (2006) і Парламентських виборах в Україні (2007) обирався до Верховної Ради України за списком Партії регіонів (обидва рази йшов десятим номером у списку).

У 2010 році призначений Віце-прем’єр-міністром з питань Євро-2012.

9 грудня 2010 року Указом Президента України призначений на посаду Віце-прем’єр-міністра України — Міністра інфраструктури України.

У січні 2011 переніс інфаркт.

З грудня 2012 року — народний депутат України від Партії Регіонів. Голова комітету ВР з питань транспорту та зв’язку.

Володіє англійською мовою.

Політична діяльність

Політичну діяльність Борис Колесніков розпочав у 1998, коли був обраний депутатом Донецької обласної ради. Тоді ж він очолив постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, зовнішньоекономічної та інвестиційної політики, розвитку малого та середнього бізнесу. З травня 1999 був обраний заступником голови Донецької обласної ради, а через рік став її головою.

У березні 2002 відбулося повторне обрання Колеснікова депутатом Донецької обласної ради від Костянтинівського районуДонецької області.

У листопаді 2004 в розпал «президентських перегонів» голова Донецької обласної ради Борис Колесніков — один із організаторів і активний учасник Всеукраїнського з’їзду народних депутатів усіх рівнів у Сєверодонецьку. На з’їзді він закликав присутніх «вирішити питання про створення нової української Південно-Східної держави в формі федеративної республіки», за що, в подальшому, «потрапив під приціл політичних опонентів, які прийшли до влади» і став «першим в’язнем помаранчевої революції».

За офіційною версією, яка була озвучена в пресі, Борис Колесніков був арештований за звинуваченням у вимаганні акцій донецького торговельного центру «Білий лебідь», однак за декілька місяців політика було звільнено, а «справу Колеснікова», що була відкрита за заявою Бориса Пенчука, було закрито в зв’язку з відсутністю складу злочину. Сам Колесніков прокоментував ситуацію так: «..У Пенчуків на рахунках знайшли півмільйона доларів через півтора місяці після того, як я про це повідомив прокуратуру. Так добре, що вони, „розумні“ хлопці, поклали гроші до того ж банку, в якому й отримували, інакше нам було б набагато складніше».

У 2006 обрано народним депутатом Верховної Ради України за списком Партії регіонів.

Євро — 2012

Амбіційний і масштабний проект Євро-2012 отримав у досить плачевному стані.

За оцінками УЄФА в грудні 2008 інфраструктура України залишалася такою ж, як і на момент проголошення країни господарем Євро-2012. Керівництво УЄФА, очолюване президентом Мішелем Платіні, попередило Україну про можливе проведення турніру в іншій країні, якщо протягом 2008 темпи підготовки до Євро не зростуть.

Завдання номер один для Колеснікова — як куратора із підготовки до Євро-2012 — став захист прав України на проведеннячемпіонату Європи з футболу.

У червні 2010 Наглядова рада УЄФА прийняла рішення затвердити право на проведення чемпіонату Європи із футболу 2012 в усіх чотирьох українських містах — Києві, Донецьку, Львові і Харкові, у зв’язку з цим Борис Колесніков заявив пресі: «Україна може більше не боятися, що якесь із її міст буде виключено з переліку міст, що приймають чемпіонат Європи із футболу 2012 року».

Подальша робота Бориса Колеснікова з підготовки до Євро була пов’язана з будівництвом і реконструкцією українських стадіонів та аеропортів, а також із розвитком інфраструктури країни.

За даними, озвученими Борисом Колесніковим, загальна сума витрат на підготовку до чемпіонату Європи з футболу склала біля 5 мільярдів доларів. «Ми побудували 4 аеропорти міжнародного стандарту всього за 18 місяців. В Києві ми добудували злітно-посадкову смугу і новий термінал. П’ятдесят мільйонів євро були направлені на поточні витрати, серед яких — перекладачі, підбір та підготовка обслуговуючого персоналу», — розказав Борис Колесніков в інтерв’ю італійському виданню Ilsole24orе.

Президент УЄФА і виконавчий комітет Союзу подякували віце-прем’єру України Борису Колеснікову за бездоганну організацію Євро-2012 в Україні. «Євро мав вражаючий успіх на всіх рівнях. Будучи віце-прем’єр-міністром, Ви зіграли вирішальну роль у тому, щоб матчі в Україні пройшли за високими стандартами. Я дуже вам вдячний за вашу цінну підтримку в процесі підготовки», — говориться в листі-подяці від президента УЄФА Мішеля Платіні на ім’я віце-прем’єра, повідомляє сайт інформаційного центру Україна-2012 та сайт інформаційного агентства Інтефакс.

Оцінюючи роботу по організації Євро-2012, операційний директор УЄФА Мартін Каллен відмітив: «Це був чудовий турнір, який встановив нові стандарти для майбутнього організації».

Відповідно до даних французького видання Lecercle.lesechos, під час турніру Україну відвідала велика кількість туристів, які залишилися задоволені організацієюЄвро-2012. Чемпіонат дозволив привернути увагу іноземців до раніше невідомої країни, що дозволить в майбутньому розвивати туристичний бізнес.

За даними опитування групи дослідників Research & Branding Group майже дві третини українців отримали позитивні враження від Євро-2012. Три четверті українців вважають, що в їх країні Євро-2012 було організовано на високому рівні, і лише 12 відсотків вважають інакше, повідомляє ІА Інтерфакс.

Активи

За офіційними даними, активи Бориса Колеснікова — АПК-ІНВЕСТ і ЗАТ «Конті». За неофіційними даними йому належить ФПГ «Альтком».

У 2006 році в «Топ-100» найвпливовіших людей України, яких щорічно визначає журнал «Кореспондент», Борис Колесніков зайняв 24-у позицію.

За версією журналу «Фокус», у 2006 році Борис Колесніков зайняв 10-у позицію в рейтингу впливовості поміж представників донецького регіону.

У 2007 році в «Топ-100» найвпливовіших людей України журналу «Кореспондент» Борис Колесніков зайняв 20-у позицію.

У 2010 році у рейтингу журналу «Фокус» «200 найвпливовіших українців» посів 10-е місце.

У квітні 2011 року журнал «Форбс» складаючи рейтинг ста найбагатших українців оцінив статки Колеснікова у $230 млн, що викликало його обурення. «Чому вони вказали мої статки в розмірі $230 млн, якщо я лише на тваринництво витратив $200 млн! А „Конті“ — що, не рахується?! І ще ми відкриваємо фабрику в Курську за $250 млн.», — заявив Колесніков.

Дійсно, за остаточною версією, висвітленою в газеті «Коментарі» сумарний оборот «Конті» і АПК-ІНВЕСТ минулого року перевищив 4 млрд грн. А статки самого Бориса Колеснікова оцінено в $810 млн.

В серпні 2013 року ЗМІ оголосили, що Колесніков продає свою компанію «Конті», котра має понад 14 % ринку кондитерських виробів в Україні, та хоче отримати за неї $1 млрд.

Благодійність

У 2008 році Борис Колесніков заснував іменний благодійний фонд. До цього благодійність здійснювалась як особисті пожертви. Так, з 2004 року за його ініціативою премійовано найкращих учнів поїздками до паризького «Діснейленду», організовано зарубіжні поїздки ветеранів, здійснено реконструкцію РСК «Олімпійський» в м.Донецьк. Значні кошти вкладалися в оздоровлення дітей, підтримку культурної спадщини країни.

За даними прес-служби Фонду, на сьогодні діяльність організації здійснюється в рамках програм, що направлені на розвиток освіти, виявлення та підтримку талановитої й активної молоді, формування здорового способу життя, підтримку спорту, збереження культурно-історичної спадщини країни і створення нових історичних, культурних, наукових цінностей.

За підсумками 2010 року Фондом Колеснікова на благодійність витрачено понад 8 мільйонів гривень. У 2011 році на реалізацію благодійних програм фондом було витрачено понад 11 мільйонів гривень. Зокрема, кошти було спрямовано на підтримку Львівського Національного Академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької, найкращих спортсменів України, охорони здоров’я. У 2012 році розмір благодійних інвестицій склав понад 18 мільйонів гривень, з них понад 10 мільйонів витрачено на розвиток спорту. У 2013 році Фонд Бориса Колеснікова було визнано лідером Національного рейтингу благодійників у номінації «Підтримка спорту та фізкультури».

Борис Колесніков про свій вклад мецената відгукується скромно: «Думаю, що діяльність фонду буде корисною для українців. Вона буде публічною, зрозумілою і, сподіваюсь, ефективною. Але сам за себе говорити не буду. Я хочу, щоб мою роботу оцінили люди».

У 2014 році діяльність Фонду сфокусована на реалізації благодійних проектів та конкурсів для студентів. Головна мета цих проектів — підтримати талановиту, активну молодь, розвивати інтелектуальний потенціал суспільства за допомогою реалізації освітніх програм, відродити в українському суспільстві інтерес до інженерних спеціальностей.

Так, всеукраїнські благодійні конкурси проводяться для майбутніх авіаторів, студентів архітектурно-будівельних вузів, а також майбутніх фахівців залізничної галузі.

Переможці щорічно відправляються за кордон на найкращі галузеві виставки, де знайомляться з передовими технологіями і новинками галузі, зустрічаються з фахівцями, спілкуються зі студентами з інших країн світу, відвідують майстер-класи та ін.

За словами організаторів, подібні конкурси стимулюють студентів до отримання нових знань та кар’єрного росту. Президент благодійного Фонду Борис Колесніков упевнений: “Зараз в Україні достатньо юристів, економістів і політологів, але не вистачає технарів. Тому наше завдання — допомогти студентам технічних спеціальностей стати справжніми професіоналами своєї справи ” — зазначає голова фонду.

Крім того, у 2014 році пріоритетною для Фонду Бориса Колеснікова стала програма з відновлення Донбасу. У рамках програми здійснюється підтримка учнів в середніх освітніх школах Донецької області; відновлення роботи льодової арени та організація секцій хокею та фігурного катання для дітей 5-12 років (спільно з ХК Донбас); надання матеріальної допомоги жителям, постраждалим під час АТО.

Хокейний клуб «Донбас»

У 2010 році Борис Колесніков став власником хокейного клубу «Донбас», що дозволило донецькому регіону стати справжньою хокейною столицею України. У першому ж сезоні на після покупки клуб вперше завоював золоті медалі чемпіонату, видавши рекордну для країни серію з 27 матчів поспіль в регулярному етапі, а потім у фіналі обіграв столичний «Сокіл» (1: 0 і 3 : 2).

Згодом клуб ще двічі поспіль підтверджував свій титул чемпіона країни, отримавши кубок ФХУ в сезонах 2011/12 і 2012/13 років.

Сім’я

Колесніков одружений (дружина Світлана), має двох дітей — доньку Катерину (2004) і сина Костянтина (1992). Костянтин закінчив Московську школу економіки і вступив до Московського державного університету ім. Ломоносова на економічний факультет. Очолює наглядову раду компанії АПК-ІНВЕСТ.

За повідомленням журналу Фокус, вся родина Бориса Колеснікова постійно мешкає в Москві, й він сам літає до Москви на майже кожні вихідні. Проте, в інтерв’ю виданню «Українська правда» від 22 квітня 2011, розповідаючи про сім’ю, Борис Колесніков стверджував: «Мій син навчається на другому курсі в Московському державному університеті. Це його вибір. Зараз дружина з донькою тут, проте вони часто їздять до сина.»

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>