14.3 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Білозір Оксана Володимирівна

Оксана Білозір (Розумкевич) – народна артистка України (1994); народний депутат України.

Освіта

Закінчивши Яворівську музичну школу, Оксана Білозір (30.05.57) навчалася у Львівському музично-педагогічному училищі ім. І.Колеси (1976), згодом у Львівській консерваторії (1981), – повідомляє Вікіпедія.

Дипломатична академія України при МЗС України (1999), магістр зовнішньої політики та дипломатії.

Володіє польською та англійською мовами.

Музична кар’єра

Íàðîäíàÿ àðòèñòêà Óêðàèíû Îêñàíà Áèëîçèð â Êèåâå, 11 íîÿáðÿ 2015 ã. Ôîòî Ìóñèåíêî Âëàäèñëàâ / ÓÍÈÀÍ
Фото: УНІАН

В 1977 році вона стала солісткою самодіяльного ВІА “Ритми Карпат”, котрий через два роки був запрошений в повному складі до філармонії і перейменований на “Ватру”. Разом з ансамблем Оксана стала лауреатом фестивалю “Молоді голоси” та всесоюзного огляду творчої молоді, згодом удостоєна звання Заслуженої артистки України.

З 1979 — солістка вокально-інструментального ансамблю «Ватра» з 1994 — солістка групи «Оксана».

Основу репертуару Оксани складали поп-обробки народних пісень та пісні тодішнього її чоловіка Ігоря Білозіра, більшість з яких стали хітами.

В 1985 році Оксана Білозір з “Ватрою” записала першу сольну платівку-міньйон, через три роки – диск-гігант в дуеті з Віктором Морозовим “Ой, там у Львові, на Високім Замку”. В 1990 році Оксана Білозір виконала найпопулярнішу з своїх пісень – візитку “Україночка” Геннадія Татарченка. В тому ж році вона створила власний ансамбль “Оксана”.

В 1993 році в Канаді вийшов компакт-диск Оксани Білозір “Україночка”. В Україні Оксанин компакт-диск з’явився через два роки – лейбл НАК випустив збірник “Нові і найкращі пісні …”.

В 1994 році співачці присвоєне звання Народної артистки України. На той час вона здивувала своїх шанувальників новою програмою “Карнавал”, створеною разом з музикантами гурту “Світязь” – Анатолієм Говорадлом та Дмитром Гершензоном.

Влітку 1996 року Оксана Білозір перебралася до Києва і стала викладати в Інституті культури і мистецтв. В кінці літа 1998 року лейбл “Караван CD” випустив черговий компакт-диск співачки – “Для тебе”. Наступного року побачив світ альбом реміксів кращих пісень Оксани Білозір “Чарівна бойківчанка”.

В 1999 році співачка закінчила дипломатичну академію при МЗС України з дипломом магістра зовнішньої політики і дипломатії.

В кінці 2000 року з’явився новий компакт-диск “Горобина ніч”, складений традиційно як з нових пісень, так і зі старих реміксів. Навесні 2001-го Оксана Білозір розпочинає співпрацю з продюсером Віталієм Климовим та аранжувальником Дмитром Ципердюком (екс-“Морра”, “Ла Манш”, зараз – “Dazzle Dreams”) і в черговий раз осучаснює свою творчість.

Основу нового репертуару складають як пісні самого Ципердюка, так і переосмислені старі хіти Ігоря Білозіра. Записаний в одній з найбільших московських студій звукозапису SBI Records (колишнього ватрівця Ігоря Бабенка) хіт «Лелеки» на початку 2002-го був виданий на CD-синґлі. Паралельно НАК в черговий раз перевидав і (дещо змінені) альбоми «Нові і найкращі пісні …» та «Для тебе».

Політичні амбіції

На виборах Верховної Ради 2002 року О. Білозір пішла разом із блоком «Наша Україна» (№ 70 виборчого списку) і вперше пройшла до парламенту IV скликання. У червні 2002-го очолила підкомітет з євроатлантичного співробітництва Комітету Верховної Ради із закордонних справ.

На парламентських виборах-2006 вона балотувалася від блоку «Наша Україна» (№ 19 виборчого списку) і знову отримала мандат народного депутата України V скликання. З липня 2006-го обрана головою підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради із закордонних справ.

В ході позачергових виборів Верховної Ради 2007 року її підтримав блок «Наша Україна – Народна самооборона» (НУНС) і О. Білозір втретє стала народним депутатом України VI скликання (№ 44 виборчого списку). З грудня 2007-го входить до парламентського Комітету із закордонних справ, з січня 2008-го очолила підкомітет з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради із закордонних справ.

У лютому-вересні 2005-го очолювала Міністерство культури і мистецтв України (в ході реорганізації відомства отримавши портфель Міністра культури і туризму) у першому Кабінеті Міністрів Юлії Тимошенко.

З 2004 по 2005 рік обіймала посаду голови Соціально-християнської партії.

2005-го вступила до партії «Народний Союз «Наша Україна» (НСНУ) під почесним головуванням екс-Президента Віктора Ющенка. Її обрали членом політради партії. Та 19 лютого 2008 року заявила про вихід із політсили (разом з нею пішли деякі однопартійці – Ігор Кріль, Роман Безсмертний, Віктор Тополов). Незабаром всі вони поповнили лави партії «Єдиний Центр» – нового політпроекту глави президентського Секретаріату Віктора Балоги.

 

Згодом провела рік у лікарні «Феофанія», три роки мала інвалідність. За фактом випадку порушено кримінальну справу, але згодом закрито на прохання самої Оксани.

Оксана Білозір включена до списку партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” під №80. 13 травня 2016 року Центральна виборча комісія України визнала обраною депутатом Верховної Ради України Оксану Білозір. 17 травня 2016 року Оксана Білозір приступила до обов’язків депутата Верховної Ради України. Білозір зареєстрована депутатом після дострокового припинення депутатських повноважень голови фракції “Блок Петра Порошенка” Юрія Луценка, призначеного 12 травня генеральним прокурором України.

Відео: youtube

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>