9.6 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Біля берегів Норвегії виявили російського кита-“шпигуна”

У Норвегії місцеві рибалки виявили кита-білуху, до якого ременями була прикріплена відеокамера. Норвезькі експерти припустили, що цю білуху тренували російські фахівці ВМС для використання в якості сил спеціального призначення.

Як повідомляє BBC, на пряжці ременя у морської тварини було написано латиною Equipment St. Petersburg (англ. “Спорядження Санкт-Петербург”).

Кит постійно вислизав від людей, але його заманили за допомогою філе тріски. Послабити ремені з борту човна не виходило, і в підсумку один з рибалок спустився у воду в гідрокостюмі. Йому вдалося зняти з білухи прикріплене ременями обладнання, після чого кит поплив геть.

Професор університету в Тромсе Аудун Рікардс розповів, що зв’язувався з російськими вченими, і ті сказали, що нічого про це не знають. Він припустив, що кит з камерою може бути пов’язаний з російським військово-морським флотом, база якого розташована неподалік у Мурманську.

За його словами, кит поводився, як ручний, просив поїсти і приплив до людей, тому що йому була потрібна допомога.

Китом з камерою зацікавилися і норвезькі військові.

На основі наявної інформації можна зробити висновок, що тварину могли використовувати або з науковою метою, або для військово-прикладних цілей, вважає провідний науковий співробітник Інституту проблем екології та еволюції ім Сєвєрцова РАН Лев Мухаметов.

Директор Приморського центру підводних досліджень Євген Полухін повідомив, що білухи можуть бути ефективні як “листоноші-розвідники” і можуть нести на собі до 100 кілограмів вантажу. Про програму тренування морських ссавців на даний час мало що відомо, визнав він.

“Тварини застосовуються в більшості своїй для розстановки маяків стеження. Тварині ставиться завдання пройти в певний квадрат і скинути з себе маяк. Або це мимовільне відстібання буя в певній точці”, – говорить експерт.

За його словами, такі буї використовуються для зчитування інформації про підводні човни і бойові кораблі, які проходять повз.

Нагадаємо, Путін уперше прокоментував вирок росіянці Бутіній, засудженій за шпигунську діяльність на користь Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>