15.9 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Азаров Микола Янович

Азаров Микола – екс – прем’єр – міністр України, голова Партії регіонів.

9bfd4999b132215b6aab9cf275d73748

Місце народження, освіта

 Народився в Калузі (Росія). У 1971 році закінчив Московський державний університет ім. М. Ломоносова за фахом геолог – геофізик. Доктор геолого – мінералогічних наук (1986), професор (1991), член – кореспондент НАН України (1997), – повідомляє liga.net.

Життєпис

Закінчив у 1970 році Московський державний університет за спеціальністю геолог-геофізик.

З 1971 до 1976 року — начальник дільниці, головний інженер у тресті «Тулашахтоосушення» комбінату «Тулавугілля».

В 1976–1984 роках — завідувач лабораторії, потім відділу Підмосковного науково-дослідного і проектно-конструкторського вугільного інституту.

З 1984 до 1995 року — заступник директора та директор Українського державного науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту гірничої геології.

1994–1998 рр. — народний депутат України другого скликання, голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, член Президії Верховної Ради України.

1995–1998 рр. — член валютно-кредитної Ради Кабінету Міністрів України.

1997 р. — член Вищої економічної Ради Президента України.

1998 р. — член Міжвідомчої комісії із питань регулювання ринку продовольства, цін і доходів сільськогосподарських товаровиробників.

1999 р. — член Координаційного комітету по боротьбі із корупцією і організованою злочинністю при Президентові України.

1996 — 2002 рр. — Голова Державної податкової адміністрації України; член Координаційної ради з питань політики фінансового сектору; член Національної ради з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів та місцевого самоврядування, член Ради національної безпеки і оборони України.

У 1993–1994 рр. був виконувачем обов’язків голови Партії праці.

З листопада 2000 року — член президії Партії регіонального відродження «Трудова солідарність України».

5 березня 2001 року очолив Партію регіонів, а через півроку подав у відставку з цієї посади.

У квітні 2003 року на 5-му з’їзді Партії регіонів обраний головою політради.

23 квітня 2010 року обраний Головою Партії регіонів України.

Листопад 2002 — 3 лютого 2005 — Перший віце-прем’єр-міністр України, міністр фінансів України.

У грудні 2004 — січні 2005 (після відпустки, а згодом відставки Віктора Януковича та перед призначенням Юлії Тимошенко) в. о. Прем’єр-міністра України.

26 березня 2006 обраний до Верховної Ради за списком Партії регіонів. У серпні 2006 його знову призначено на посаду першого віце-прем’єра та міністра фінансів в уряді Віктора Януковича.

Погляди і оцінки

 Активно критикував ” помаранчеві” уряди Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова зразка 2005-2006 рр. за безсистемність, некомпетентність, провал напрацювань Кабміну Януковича. Заявляв, що наступному уряду Януковича чекає серйозна робота над помилками останніх двох попередників. Після повернення в Кабмін сам зазнав жорсткої критики з боку політичних опонентів і ряду незалежних експертів.

Євромайдан

21 листопада 2013 року уряд на чолі з Миколою Азаровим розпорядився призупинити підготовку до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що призвело до виникнення Євромайдану.

24 листопада 2013 року в російському інтерв’ю «Першому каналу» прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що на його думку під час Помаранчевої революції було «втілено технологію повалення законного уряду», натомість з Євромайданом влада «не має наміру гратися». Азаров обґрунтував рішення уряду рецесією, обсягами світової кризи, існуючими умовами фінансового ринку та економічним тиском Російської Федерації.

22 січня 2014 року назвав учасників події в центрі Києва терористами, які повинні відповісти за свої дії.

28 січня 2014 подав у відставку з посади Прем’єр-міністра України, яку цього ж дня затвердив президент. Разом з прем’єром пішов у відставку і весь його уряд. Згідно з Конституцією України.

Після відставки

Після відставки Микола Азаров покинув територію України і полетів до Австрії.

28 лютого 2014 уряди Австрії й Швейцарії оголсили про арешт його активів з метою запобігання ризику незаконного привласнення фінансових активів української держави.

5 березня 2014 Рада Європейського Союзу ухвалила блокування коштів відстороненого Верховною Радою з посади Президента України Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора, екс-прем’єра Миколи Азарова і його сина Олексія, братів Андрія і Сергія Клюєвих, екс-генпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема, бізнесмена Сергія Курченка — загалом 17 осіб з числа колишніх урядовців та наближених до екс-президента Януковича, які підозрюються в незаконному використанні бюджетних коштів.

Згодом Азаров з сім’єю влаштувався в Росії, не відмовившись від українського громадянства. Разом з іншими колишніми високопосадовцями України часів президентства Януковича заснував «Комітет порятунку України», що виступив з позицій російської пропаганди

20 серпня 2015 року Міністерство закордонних справ України анулювало дипломатичний паспорт Миколи Азарова. Він позбавлений паспорта як особа, що «…втратила підстави для користування дипломатичним паспортом і не повернула до МЗС паспортний документ у передбачений законодавством термін».

4 лютого 2016 року Апеляційний суд міста Києва постановив, що арешт пенсійного рахунку колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова був незаконним. Колегії суддів вирішила, що арешт на пенсію, як соціальну виплату, з метою її конфіскації не може бути накладено. Суд не звернув увагу на це та в матеріалах справи були відсутні данні о попередніх переплатах до пенсії Азарова. Сам, колишній прем’єр-міністр Микола Азаров, вважає злочинцями суддю і слідчих, які арештували його пенсію, про це він написав у соціальній мережі у грубій формі.

Звання та нагороди

 Заслужений економіст України;

Державний службовець І рангу;

Радник Податкової служби І рангу;

Почесний працівник Податкової служби;

Нагороджений орденами ” За заслуги ” трьох ступенів;

Лауреат Державної премії України.

Особисте життя

Дружина – Людмила Миколаївна Азарова (1946 р.н.), викладач, заслужений працівник освіти України;

Син – Олексій Миколайович Азаров (13.07.71р.н.) – бізнесмен, депутат, за фахом інженер, у 2002–2003 рр. Олексій Азаров був радником прем’єр – міністра Віктора Януковича;

Одна онука (нар. в 2007 році);

Мати – Катерина Павлівна Квасникова — живе в Калузі.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>