19.7 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Клюєв Андрій Петрович

Андрій Петрович Клюєв – український політик та бізнесмен.

f_20755778711397076998

Фото: admin.

Андрій Клюєв народився 12 серпня 1964 року у Донецьку, – повідомляє Вікіпедія.

Освіта

Закінчив гірничий факультет Донецького політехнічного інституту (нині — Донецький національний технічний університет) за фахом автоматизація та комплексна механізація розробки родовищ корисних копалин.

Кандидат технічних наук.

Біографія

1983 — підземний гірничий робітник шахти ім. А. Засядька.

1984 — учень гірноробочого очисного забою шахти ім. М. Горького.

Після інституту працював заступником начальника, начальником дільниці шахтного транспорту шахти «Білоріченська» ВО «Ворошиловградвугілля».

Був аспірантом, працівником Донецького політехнічного інституту.

Очолював низку підприємств вугільного машинобудування.

1994 — заступник голови Донецької обласної ради з виконавчої роботи.

Листопад 1995 — квітень 1996 — заступник голови з питань розвитку ринкових відносин, приватизації, реформування економіки та праці, вугільної промисловості Донецької облдержадміністрації.

Політична кар’єра

1996 — перший заступник голови Донецького міськвиконкому.

1998 — заступник голови з питань політико-правової роботи, заступник голови з питань розвитку територій та зовнішньоекономічних зв’язків, виробництва товарів народного споживання Донецької облдержадміністрації.

На І етапі IV з’їзду Партії регіонів 14 грудня 2001 року обраний першим заступником голови Партії.

З квітня 2002 року — народний депутат України, член фракції «Регіони України», голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

На V з’їзді Партії регіонів 19 квітня 2003 року обраний секретарем політради партії.

У 2003–2005 — Віце-прем’єр-міністр України з питань паливно-енергетичного комплексу.

У квітні 2006 року вдруге обраний народним депутатом за списком Партії регіонів. А після створення парламентської коаліції у складі ПР, СПУ і КПУ 4 серпня цього ж року знову був призначений на посаду Віце-прем’єр-міністра з ПЕК.

За підсумками позачергових парламентських виборів 2007 року втретє отримав мандат нардепа від Партії регіонів.

У березні 2010 року призначений Першим віце-прем’єр-міністром в уряді Миколи Азарова. 9 грудня 2010 в результаті оголошеної адмінреформи став Першим віце-прем’єр-міністром — Міністром економічного розвитку і торгівлі України.

14 лютого 2012 року указами президента України Віктора Януковича звільнений з посади першого віце-прем’єр-міністра України — Міністра економічного розвитку і торгівлі України та призначений Секретарем Ради національної безпеки і оборони України.

24 січня 2014 призначений Главою Адміністрації Президента України.

Активи

У червні 2006 року експерти компанії Dragon Capital оцінили спільні активи братів Клюєвих в $ 144 млн. Як писало видання «Кореспондент», вони практично в рівних частках володіють корпорацією «Укрпідшипник», до якої входять підприємства кольорової металургії і ПЕК, фінансові установи. ВАТ «Укрпідшипник» займається торгівлею вугіллям, будівельними матеріалами, а також пасажирськими перевезеннями. У лютому 2008 року журнал «Фокус» нарахував у Андрія і Сергія Клюєвих $ 635 млн, зазначивши, що роком раніше їх статок дорівнював $ 470 млн. За доданими ЗМІ, Андрій Клюєв має відношення до великої кількості підприємств у сфері кольорової металургії, ПЕК, фінансові установи.

Роль Клюєва у Євромайдані

У своєму розслідуванні, опублікованому на Українській правді, провідні українські політичні журналісти Сергій Лещенко та Мустафа Найєм заявили, що саме на Андрієві Клюєві лежить відповідальність за кривавий розгін Євромайдану 30 листопада 2013 року. Зокрема, у статті зазначається: «Джерела розповідають, що до зачистки Майдану почали готуватися ще на початку минулого тижня — Клюєв разом із своїм першим заступником Володимиром Сівковичем відбирали загони Беркуту, якому буде доручено брудну роботу».

13 грудня 2013 року на допиті у Генпрокуратурі голова КМДА Олександр Попов заявив: розгін мітингу на Майдані 29 листопада стався після того, як секретар РНБО Андрій Клюєв зажадав встановити ялинку. Попов повідомив слідству, що 29 листопада вранці йому зателефонував секретар РНБО Андрій Клюєв і поцікавився ступенем готовності ялинки, яку мали встановити на Майдані Незалежності. Попов повідомив йому, що все йде за планом. Клюєв зажадав встановити ялинку сьогодні ж та повідомив Попову, що всі подальші вказівки йому дасть заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович.

В кінці січня 2014 року глава адміністрації Президента України Андрій Клюєв зустрічався з Юлією Тимошенко в Харківській колонії, де вони обговорювали шляхи виходу з політичної кризи, але сторони не змогли ні про що домовитись.

18-го лютого, коли Беркут і невідомі в формі на Інститутській та прилеглих до майдану вулицях вже розстріляли понад 20 майданівців, за словами Турчинова, у відповідь на питання Турчинова по телефону: «ми домовилися про припинення вогню, а ви, замість цього, почали активну фазу наступу», Андрій Клюєв відповів: «ну, так що ж, це – війна, на війні всі засоби хороші».

25 лютого 2014 з’явилася інформація, що Андрій Клюєв подав у відставку з посади голови Адміністрації Президента.

26 лютого 2014 в.о. генпрокурора Олег Махніцький заявив, що ГПУ поновила провадження відносно осіб, причетних до побиття студентів у ніч на 30 листопада на столичному Майдані Незалежності, і що «готується повідомлення про підозру Клюєву, Сівковичу, Попову, начальнику УМВС у Києві Коряку, його заступнику Федчуку» Андрія Клюєва розшукують за підозрою у причетності до скоєння масових вбивств. На офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України у розділі «Розшук» з’явилось його фото і особисті дані. Дані Клюєва опублікували у розділі «Особи, які переховуються від органів державної влади». Екс-глава АП зник 28 лютого 2014 року.

Сім’я

Андрій Клюєв одружений. Дружина – Жанна Вікторівна (1964 р.н.) – заступник гендиректора промислово-інвестиційної корпорації «Укрпідшипник».

Діти: Богдан (1985 р.н.), Кирил (1995 р.н.) та Сергій (2003 р.н.). Старший син Богдан спочатку вчився разом із сином Ахметова у швейцарській школі Le Rosey, а потім в London School of Economics. У 2010 році Андрій Клюєв одружив Богдана, його обранкою стала мексиканка. Брат Клюєва – Сергій Клюєв – український політик, підприємець. Разом з Андрієм Клюєвим брав участь у створенні «Укрпідшипника».

Відзнаки

Орден «За заслуги» III (травень 1999), II ступенів (серпень 2004).

Почесна грамота Верховної Ради України (жовтень 2005).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>