1.9 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Активістка вимагає від Росії 1 млн рублів моральної компенсації за переслідування через меми

Росіянка Марія Мотузна вимагає від Міністерства фінансів Росії 1 млн рублів компенсації моральної шкоди за незаконне кримінальне переслідування через репости в соцмережах.

Про це повідомляє голова міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чиков в Telegram-каналі.

Позов в Центральний районний суд Барнаула в інтересах дівчини подав адвокат Олексій Бушмаков. Марія Мотузна раніше притягувалася до кримінальної відповідальності за екстремізм і образу почуттів віруючих у «ВКонтакте».

Кримінальну справу суд повернув через порушення, після чого переслідування було припинено за відсутністю складу злочину.

«Марію неодноразово допитували, схилили до явки з повинною, обшукували її будинок, возили на допит маму і бойфренда, відбирали підписку про невиїзд, кілька разів висували звинувачення, скопіювали особисту інформацію з мобільного телефону, провели психіатричну експертизу, включили до списку екстремістів», – повідомляє Павло Чиков.

Хто така Марія Мотузна і в чому її звинувачували?

Мотузная брала участь в опозиційних мітингах, зокрема в антикорупційних протести в Росії 26 березня 2017 року і працювала волонтером у штабі Олексія Навального.

У травні 2018 року в квартиру Мотузної прийшли з обшуком правоохоронці. Вони вилучили домашній комп’ютер і телефон, після чого відвезли її на допит.

Приводом для кримінального переслідування Мотузної стало розміщення в 2015 році на видаленій сторінці в соціальній мережі ВКонтакте зображень так званих інтернет-мемів на релігійному ґрунті, які за версією слідства ображали почуття віруючих.

За словами Мотузної, їй погрожували тюремним строком, якщо вона не визнає провину і не погодиться на розгляд справи в особливому порядку, що вона і зробила, після чого її відпустили під підписку про невиїзд.

Ця подія, а також поява слідом за ним нових кримінальних справ за тими ж статтями викликали широкий громадський резонанс. Це в свою чергу призвело до часткової декриміналізації статті 282 КК РФ, а також реформи політики приватності користувачів ВКонтакте.

Нагадаємо, що минулого року активістка виїхала з Росії в Україну.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>