9.6 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Абромавичус Айварас

Айварас Абромавичус – український політик литовського походження, у минулому — литовський підприємець, співвласник та один з керівників шведської інвестиційної компанії «East Capital», міністр економічного розвитку і торгівлі України (2014-2016).

a2

Фото: newsader.

Життєпис до набуття українського громадянства

Народився 21 січня 1976 у Вільнюсі.

У 1988 став чемпіоном СРСР з баскетболу у складі дитячої збірної Литви.

У 1993 переїхав до Естонії для вступу до Міжнародного університету «Конкордія» — першої в колишньому СРСР приватної бізнес-школи. Перший рік навчання оплатив Фонд Джорджа Сороса. У подальшому навчався безкоштовно, тому що тренував жіночу та чоловічу баскетбольні команди університету. Навчався в цьому ж університеті в штаті Вісконсин (США).

У 1996 став співробітником «Ганзабанку» (найбільшого естонсько-литовсько-латвійського банку, що згодом став дочірньою структурою Swedbank), а в 1998 став директором департаменту цінних паперів цього банку.

У 1999 переїхав до Швеції для участі в першому в світі проекті з інтернет-брокериджу на розвиткових ринках.

У 2002 починає працювати керуючим в East Capital.

У 2005 переїхав до Москви.

У 2008 переїхав до Києва. Очолює київський офіс компанії East Capital. В Україні компанія придбала акції банків “Південний”, “Надра”, “Платинум”.

Політична кар’єра

2 грудня 2014 Президент України Петро Порошенко надав Айварасу Абромавичусу українське громадянство. Абромавичус говорив про автоматичну втрату громадянства Литви у відповідності до законодавства. Проте Департамент міграції Литви вирішив, що Абромавичус може залишатись громадянином Литви попри наявність українського паспорта. Разом з ним українськими громадянами також стали міністри, запрошені з інших країн: Олександр Квіташвілі і Наталія Яресько. Того ж дня Верховна Рада України затвердила новий склад Кабінету Міністрів, до складу якого ввійшов Айварас Абромавічус як міністр економічного розвитку і торгівлі.

Відставка на тлі корупційного тиску

3 лютого 2016 скликав прес-конференцію, на якій оголосив про свою відставку. Це викликало різку реакцію послів з ЄС та інших країн. Вони написали листа на підтримку Абромавичуса. Головні мотиви відставки зі слів самого Абрамавічюса — нібито тиск від Ігоря Кононенка, фактичне саботування реформ в Україні і корупція в найвищих верхах влади. Гізо Углава, заступник голови НАБУ заявив, що буде заведено справу на Ігоря Кононенка після слів Айвараса Абромавичуса.

Особисте

Вільно володіє англійською, російською, литовською, добре говорить естонською мовами. Українською мовою поки що не спілкується, але чудово розуміє.

Дружина українка, один з директорів української компанії «Агро Регіон» (інвестиційний об’єкт East Capital).

Має трьох дітей.

Захоплюється сучасним мистецтвом. Цікавиться литовськими та українськими художниками, організував у Криму пленер 20 знаних українських художників. Відкрив галерею в Гурзуфі. У власній колекції понад 100 картин, – повідомляє Вікіпедія.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>