9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Зрадник, через якого в липні 2014-го загинули 10 спецназівців ЗСУ, відсидить лише рік

У четвер, 16 травня, Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав винним у фінансуванні тероризму фермера з Донеччини Миколу Бутрименка, який у 2014 році “здав” бойовикам “ДНР” місце розташування українських спецпризначенців, внаслідок чого їх розстріляли.

Як повідомляють у прес-службі суду, Бутрименкові призначили вирок — позбавлення волі строком на 8 років з позбавленням права обіймати керівні посади з організаційно-розпорядчими функціями та здійснювати фінансово-господарську діяльність на строк два роки та з конфіскацією майна.

“За терористичний акт Бутрименка виправдали у зв’язку з тим, що органом обвинувачення в суді не доведено участі обвинуваченого у вчиненні терористичного акту. До вступу вироку в законну силу він залишатиметься під вартою”, — зазначають у прес-службі.

Відповідно до “закону Савченко”, Миколі Бутрименку зарахували термін перебування в СІЗО у строк відбування покарання. Зважаючи на те, що він перебував під вартою з 1 липня 2016 року, підсудний відбув 6 років ув’язнення (один день попереднього ув’язнення вважають за два дні позбавлення волі).

За словами адвоката Олени Яркіної, цивільні позови потерпілих залишли без розгляду. “Це рішення суду буде оскаржене”, — повідомила вона.

Після оголошення вироку, військові з 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго закликали на сторінці у Facebook не дати “вбивці та зраднику уникнути справедливого покарання”.

https://www.facebook.com/3po1k/posts/2366989713540532

відповідно до даних обвинувачення, 29 липня 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення з Кіровограда розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району (біля Сніжного) пілота українського літака Су-25, який був збитий проросійськими силами 23 липня.

Підприємець Микола Бутрименко із села Дмитрівка приязно зустрів військових та запропонував їм переночувати в ангарі його ферми (він керував агрофірмою “Імені челюскінців”, був депутатом Шахтарської райради Донецької області від “Партії регіонів”), а сам повідомив про це терористам. Ті прибули на місце на БТРах і БМП на чолі з майбутнім “мером” Горлівки Станіславом Кімом.

Бойовики розстріляли ангар з кулеметів. Частина українських бійців загинула на місці, інші потрапили в полон, кільком вдалося врятуватись.

До полону бойовиків також потрапив льотчик Юрій Шевцов. Його було звільнено 2 вересня 2014 року.

Згідно з деякими свідченнями, Бутрименко знущався над полоненими, зокрема, за деякими даними, бив їх палицею.
Як повідомляли запорізькі ЗМІ, деякий час Микола Бутрименко їздив на підконтрольну Україні територію по пенсію, але згодом став обережнішим і лінію розмежування вже не перетинав.
У червні 2016 року українські спецпризначенці затримали його в “сірій зоні”, поруч із блокпостом сепаратистів на КПВВ “Мар’їнка”.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала справу й передала до суду (два окремих провадження – щодо Бутрименка і бойовиків).

Спільник терористів перебував у Маріупольському СІЗО.

Крім Бутрименка й Кіма, слідством встановлено особи ще трьох причетних до розстрілу військових – це Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

“У цьому кримінальному провадженні потерпілими визнано 23 особи, з яких 9 осіб – це військовослужбовці, які залишилися живими, п’ятеро з яких пройшли через полон незаконних збройних формувань на території непідконтрольній Україні, решта – це матері, батьки, дружини і близькі родичі загиблих 10 військовослужбовців”, – повідомляла волонтерка Ольга Решетилова.

Наразі суд щодо вбивць проходить заочно, адже бойовики перебувають на окупованих територіях.

Раніше ми писали, що на Донбас приїхав воювати Янукович-молодший.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>