9.6 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Зеленський закликав інвестувати в Україну час, гроші та ідеї

«Півроку тому я вирішив інвестувати в Україну найдорожче, що в мене є, – це мій час. Закликаю вас робити так само. Інвестуйте в Україну час, гроші, ідеї. Змінимо Україну разом», – сказав Глава держави під час форуму «Діалог бізнесу та влади», який відбувся у Києві 20 червня.

Заклик дуже правильний та патріотичний. Дійсно, українці повинні інвестувати власні ресурси в свою країну. Але перед тим, як вкладати будь-куди свої кошти, кожен інвестор хоче зрозуміти, що він може від цього отримати, чи буде ця справа прибутковою, чи може він бути впевнений у тому, що цей вклад буде добре охоронятися. Тобто, коли місцева мафія почне тиснути на підприємця, то чи будуть  правоохоронна та судова гілки влади захищати його бізнес?

Гарантом прав в Україні є президент. Не дивлячись на вичерпний список повноважень в Конституції, Зеленський має більше влади, ніж здається на перший погляд. У разі необхідності та політичної волі, президент України має можливість контролювати інші гілки влади.

Третього червня Володимир Зеленський вимагав від тимчасового в. о. голови СБУ Баканова за два тижні відзвітувати про перші результати роботи.

“Є великий запит на справедливість. Ми маємо показати суспільству, що СБУ справді працює”, – йдеться в заяві глави держави на сайті Адміністрації президента.

Тож у президента та в.о. голови СБУ Баканова була можливість продемонструвати свою нетерпимість до корупції та так званої “старої влади”. Але замість звіту, порушення гучних справ та оприлюднення інформації про топ-корупціонерів з СБУ пролунала лише тишина.

Що, хіба в Україні за цей час зникли топ-корупціонери? Ні. Схоже, що Зеленський виявився малодушним та слабким для боротьби з корупцією. Посміхатися, бути відкритим та бігати по фонтану виходить непогано, але запит суспільства полягає не тільки в десакралізації влади. Країна чекає суттєвих змін і покарання для тих, хто багато років витирав об неї ноги різноманітними схемами та зловживаннями. Для боротьби з тією ж корупцією потрібно усвідомити, що ти залишаєшся сам на сам зі своїми принципами. І якщо твій друг буде брати хабар, тобі потрібно буде докласти зусиль для того, щоб він відповідав за законом.

Можна виправдовувати Зеленського, мовляв, нова команда ще не має досвіду та достатнього розуміння роботи державних механізмів. Але в зоні своєї компетенції Зеленський вже неодноразово припускався помилок.

Взяти, наприклад, найактуальнішу сферу відповідальності президента — оборону. А саме, призначення Зеленським Хомчака головнокомандувачем. Зеленський, як і його військовий радник Апаршин, неодноразово казали про необхідність адекватного розслідування Іловайської трагедії. Зокрема, сам Апаршин заявляв, що обіцяв військовим, які брали участь у операції, що Зеленський відновить та забезпечить проведення об’єктивного розслідування та всіх обставин трагедії.

Руслан Хомчак брав участь у якості генерала у Іловайській операції та проходив у справі як свідок. Журналіст Руслан Шапошніков, який перебував від час бойових дій разом з генералом, зібрав докази, які мали б стати підґрунтям для висунення підозри українському генералу. За логікою Зекоманди, Хомчак повинен був бути відсторонений на час розслідування. Це типова практика, яка забезпечує невтручання фігуранта справи у дії слідчих та унеможливлює вплив посадової особи на підлеглих, які можуть дати проти нього свідчення.

Ми бачимо утворення комісії при Адміністрації президента по розслідуванню пожежі психіатричної лікарні в Одесі, внаслідок якої загинули шість осіб. Але президент не утворює ніякої комісії з приводу Іловайська, не кажучи про Дебальцеве та масове знищення військових складів. Зеленський призначає на найвідповідальнішу посаду людину, яку можуть підозрювати у державній зраді.

Так, ми не можемо 100% казати про його провину, поки вона не доведена. Але розслідування та відеодокази журналіста Руслана Шапошнікова потребують відповіді. Кров полеглих потребує відповіді. Здоровий глузд потребує відповіді. А обіцянки провести розслідування потребують виконання.

Хомчак має невеликий досвід у плануванні операцій. Більшість часу з 2014 по 2019 він працював інспектором Міністерства оборони. Той досвід, який він має, це негативний досвід в Іловайській трагедії. В ЗСУ величезну роль грає інститут репутації, проте саме Хомчак з його сумнівною репутацією буде планувати операції та відповідати за життя людей.

Зеленський каже, що він вирішив інвестувати в Україну найдорожче, що в нього є — свій час. Інвестуйте в Україну час, гроші, ідеї. Але Зеленський не звертає увагу на головних інвесторів, людей, які захищають Україну. Це найголовніші інвестиції, бо ці люди відають кожного дня за Україну своє життя. Як ви гадаєте, військовий, який воює на сході країни хоче зрозуміти, чи варто йому класти своє життя за державу, яка не прагне справедливості?

Перш ніж розповідати про інвестиції на бізнес-форумах, Зеленський мав би утворити фундамент довіри для людей, які інвестують в країну найдорожче. І вже спираючись на позитивний досвід роботи та довіру від ЗСУ, він мав би можливість переконувати бізнес інвестувати в країну та наводити приклади, коли він забезпечував інвесторам гарні умови.

Як там казав президент? Ми маємо показати за два тижні суспільству, що СБУ справді працює? Показали. Маємо надію, що Хомчаку не доведеться нічого показувати, бо тоді старі граблі знову будуть забарвлені кров’ю.

Фото – Уніан

Олександр Мельник

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>