15.4 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Зеленський хоче призупинити екологічні перевірки іноземних судів у морпортах

Президент Володимир Зеленський запропонував зупинити на 2 місяці екологічні перевірки іноземних судів в акваторії морпортів України співробітниками Державної екологічної інспекції.

Про це пише Укрінформ.

З таким дорученням Зеленський звернувся до першого заступника начальника Держекоінспекції Кримсько-Чорноморського округу Дмитра Крючкова в ході наради з розвитку морських портів.

Під час наради Крючков заявив, що екоінспекція перевіряє не судна, а джерело забруднення.

“Іноземні судна приходять сюди (в акваторію – ред.) “митися”. Тут повністю не дотримуються екологічні норми”, – зазначив він.

Глава АМПУ Райвис Вецкаганс у свою чергу заявив, що питання екологічних перевірок у європейських портах морегосподарського комплексу “слід вирішувати в рамках законодавства”.

“Якщо вам і вашій команді (команді Зеленського – ред.) вдасться реалізувати через новий склад парламенту конкретні законопроекти, які ми підготували, в тому числі з питань екології та концесій, ми будемо цьому раді”, – заявив він.

“Я розумію, нормальні ідеї, давайте ми їх розглянемо … Буде новий парламент, буде приймати ці закони, все екозакони і т.д., але поки що нормальне рішення – правоохоронні органи нам зараз допоможуть з цією ситуацією (з випадками затримання суден і хабарництва посадовими особами – ред.), а ви можете поки заборонити вхід. У нас є два місяці, я думаю, ніхто не постраждає за ці два місяці”, – заявив Зеленський.

Відповідаючи на зауваження про те, що буде страждати екологія Чорного моря, Зеленський зазначив: “Якби воно було прозоре зараз, якби в Одесі можна було плавати, і ви б зараз підняли це питання, я б вам повірив, поки не вірю”.

У квітні 2019 року група компаній “ТІС” заявила про зловживання Держекоінспекції під час екологічного контролю суден у портах.

Українські портові компанії неодноразово інформували про зловживання Держекоінспекції під час екоконтролю. Зокрема, у Європейській бізнес асоціації заявляли, що працівники інспекції безпідставно відмовляють у проставленні штампів в екологічних деклараціях, вимагаючи проведення відбору проб ізольованого баласту судна для лабораторного аналізу на предмет наявності забруднюючих речовин, що не передбачено законодавством України.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав постанову №367 “Про деякі питання дерегуляції господарської діяльності”, яким скасовується контроль суднового ізольованого баласту і необхідність узгодження з Держекоінспекцією технології перевантаження по кожному виду вантажів для суден, що перебувають у морських портах України.

У липні в ЄБА також заявили, що компанії-члени асоціації майже щотижня повідомляють про спроби екологічних інспекторів накласти на власників суден штраф за забруднення акваторії морського порту, тоді як постанова КМУ №367 скасовує ці повноваження.

Нагадаємо, у БПП пропонують люструвати чиновників Володимира Зeлeнського.

1 коментар

  1. Та вчіть українську мову,писаки-неуки!Та яких там іще “іноземних судів”,га?А може то мало би бути “СУДЕН”,чи не так???

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>