7.1 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Зеленському не допоможуть високі рейтинги серед молоді, – експерт

Сучасні вибори президента мають вирішальне значення для політичних сил в Україні. Не дивлячись на те, що Україна є парламентсько-президентською республікою, посада президента, як лідера країни у дипломатичних відносинах на міжнародній арені та Головнокомандувача під час війни, є надпринциповою. 

Через те, що практично всі партії в Україні формуються навколо лідера, політична сила, яке зможе провести на посаду президента свого кандидата, буде мати можливість попрацювати на свій рейтинг перед виборами до парламенту, провести своїх кандидатів та сформувати нову коаліцію.

У виборчому процесі в Україні завжди було доволі небагато серйозних політичних гравців і тому партії особливо не звертали увагу на свій електорат, працюючи за типовими схемами підкупу або просто роздаючи банальну агітацію. А зараз “раптово” виявилося, що політичне поле в Україні дефрагментувалося, на горизонті з’явилися нові політичні сили, які привернули увагу виборців та перетягнули на себе багато голосів.

Несподівано успішний ріст рейтингу Володимира Зеленського свідчить про те, що “календарик з кандидатом” та “гречка” більше не є ефективними. Для того, щоб отримати перевагу на виборах, потрібно робити ставку на медіа. Важливо, що високий рейтинг ще не є гарантією перемоги на виборах.

Згідно з результатами соціологічних досліджень, Зеленський має найбільшу підтримку серед молоді, яка завжди була найпасивнішою на виборах. Приблизно 63% виборців Володимира Зеленського – це аудиторія 18-39 років. Згідно з результатами спільного опитування КМІС, Центр Разумкова та Соціологічної групи «Рейтинг», Зеленський є лідером у віковій групі 18-49 років, проте у найактивнішій групі 50+ лідером є Юлія Тимошенко.

Результати спільного опитування КМІС, Центр Разумкова та Соціологічної групи «Рейтинг»

Для того, щоб виграти вибори, Зеленському потрібно мобілізувати свій електорат та змусити його прийти на виборчі дільниці. Для Зеленського це надважливе питання. У разі великої різниці між очікуваним та справжнім рейтингом Зеленський може швидко втратити довіру своїх виборців. Це пов’язано з тим, що великий відсоток виборців Зеленського формується з тих, хто ще не визначився та голосує за нього, як за лідера рейтингу.

Політтехнологи Зеленського активно використовують рейтинг політика для впливу на виборців. У розмові з ІНФОРМАТОРом політолог Руслан Бортнік зазначив, що така технологія може додати кандидату до 20% рейтингу.

Окрім того, рейтинг Зеленського складається з протестного електорату, який має схильність дуже швидко розчаровуватися у політиках, а опоненти не втратять нагоди дорікнути Зеленському, що його рейтинг не відображає справжніх настроїв суспільства і насправді він не є народним лідером. Тож, якщо виборці Зеленського не прийдуть на дільниці та високий рейтинг Зеленського перетвориться на другорядний, це може сильно нашкодити йому у другому турі.

Українська молодь не готова йди на вибори. Про це свідчать дані міжнародного екзит-полу 2014 року. На парламентських виборах група 18-29 років на виборах складала лише 17%, на відмінну від групи 30-49, яка складає 38% та групи 50+, яка складає 44%. За державною статистикою молодь від 18 до 29 років складала 22%, але цього все одно недостатньо.

За даними екзит-полу на виборах президента у 2014 році участь у виборах взяли лише 44% молодих людей від 18 до 29 років, серед вікової групи від 30 до 39 років – близько 60%, найбільш  електорально активними були вікові групи від 40 до 49 років (67%) і  від 50 до 59 років (70%). Але молодь могла не йти на вибори, тому що не мала свого кандидата. У 2004 році 71% з групи 18-29 прийшли на виборці дільниці, тому що їх мобілізувала Помаранчева революція.

Інтерес до голосування найвищий в Західній і Центральній Україні, найменший — у Східній і Південній, саме там, де Зеленський має найвищу підтримку. Молоді люди найменш зацікавлені у голосуванні — тільки 26% з них заявили, що однозначно проголосують, порівняно з 37% опитаних у віці від 51 року і старше.

Чим менше залишається днів до виборів, тим менше залишається у кандидатів часу для інформаційних кампаній. Часу для того, щоб змінити думку виборця вже недостатньо,  тож ситуація з активністю виборців Зеленського вже майже не зміниться. Якою буде молодь на цих виборах, активною чи пасивною? Чи вийшло у політтехнологів Зеленського вплинути на ситуацію з пасивністю молоді, чи прийде виборець підтримати свого кандидата, або залишиться вдома дивитися серіали та грати у комп’ютерні ігри? Питаємо у політолога Руслана Бортніка.

“Я вважаю, що важко прогнозувати активність молоді на виборах через те, що Зеленський — це унікальний кандидат для України. Більшість молоді може прийти на вибори, ми можемо побачити нехарактерно високу явку серед молоді, яка прийде проголосувати перший і останній раз. У цей раз вони бачать свого кандидата”, – повідомляє експерт.

Руслан Бортнік вважає, що неможливо мобілізувати молодь на рівні інших вікових груп і долю країни вирішать люди за 45 років.

“За Зеленського може прийти нехарактерно велика частина молоді, але не більше 50-60%, це максимум. Люди до 45 років складають лише 1/3 від інших груп. Головний електорат Зеленського – це середній клас та середній вік. Люди передпенсійного та пенсійного віку завжди були домінуючою групою при голосуванні. Все буде вирішуватися у групі віком 45+, яка складає 2/3 від загальної кількості виборців”, – повідомив Бортнік.

Фото — Уніан

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>