5 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Завтра очікуються найбільші магнітні бурі за останні 50 років

Завтра, 16 червня, в Україні очікуються найбільші магнітні бурі за останні 50 років.

Люди, які мають чутливість до метеоумов, можуть мати проблеми зі станом здоров’я. Спеціалісти радять людям з хронічними хворобами та гіпертонією не перенавантажувати організм і утримуватися від роботи.

Як зазначають медики, приблизно 70% інфарктів, гіпертонічних кризів та інсультів відбувається саме під час магнітних бур. Багато людей в ці дні відчувають дискомфорт і розлади нервової системи, – повідомляє Уніан.

А експериментальні дані показують, що людський мозок здатний реагувати на магнітне поле Землі, хоча і на несвідомому рівні.

Зазначимо, що багатьох років досліджень вчені в основному вважали, що магніторецепція, тобто здатність відчувати магнітне поле, – це щось за межами людських можливостей. У наступні роки роботи над тваринами все частіше вказували на магніторецепцію як результат складної неврологічної обробки. Це спонукало геофізика Caltech Джозефа Кіршвінка і нейробіолога Шина Сімодзе повернутися до цієї проблеми.

«Наш підхід полягав у тому, щоб зосередитися тільки на мозкових хвилях. Якщо мозок не реагує на магнітне поле, то немає ніякого способу, яким магнітне поле могло б вплинути на чиюсь поведінку. Спочатку мозок повинен щось сприймати, щоб впливати на це», – сказав Кіршвінк.

Щоб перевірити, чи здатний людський мозок до магнітосприйняття, і зробити це надійним, правдоподібним способом, Кіршвінк і Сімодзе провели досить складний експеримент з камерою, спеціально розробленою для фільтрації будь-яких сторонніх перешкод, які можуть вплинути на результати.

Вчені запросили взяти участь в експерименті 34 дорослих добровольця. Їх попросили сісти в темній випробувальній камері, в якій знаходилися великі квадратні магнітні котушки. Пускаючи ток за цими котушками, вчені змінювали інтенсивність і орієнтацію магнітного поля в камері.

Поки учасники перебували на прохання вчених в розслабленому стані і з закритими очима, дослідники маніпулювали магнітним полем навколо них. Для моніторингу змін мозкової активності (альфа-хвиль) кожному учаснику в ході експерименту проводили електроенцефалограму (ЕЕГ).

З’ясувалося, що при зміні магнітного поля амплітуда активності мозку змінюється в альфа-діапазоні – від 8 до 13 Герц. Експеримент показав, що серед 34 учасників у чотирьох спостерігалася дуже сильна реакція на одну зміну орієнтації магнітного поля: зрушення з північного сходу на північний захід.

За словами Кіршвінка, це зміна відповідає реакції мозку на несподівану зміну умов зовнішнього середовища. Отже, люди якимось чином відчували переміщення ліній магнітного поля. Автори роботи припускають, що у людей можуть бути не виявлені ще вченими клітини, що забезпечують таку магнітну чутливість.

Додамо, деякі перелітні птахи і морські черепахи використовують магніторецепцію для орієнтації в просторі. Не ясно, чи корисна здатність відчувати магнітне поле для людини, так як це, ймовірно, залишкова риса, що залишилася від нашого більш примітивного минулого. Однак, дослідники повинні провести подальше розслідування, щоб визначити, чи впливає магніторецепція на нашу поведінку.

Заглядаючи в майбутнє, Кіршвінк визнав, що хотів би краще зрозуміти біофізику цієї здатності, включаючи вимір порогової чутливості. Сімодзе вважає, що можна перенести магніторецепцію в свідоме, що може породити абсолютно нові напрямки досліджень. Уявіть, наприклад, що у майбутніх людей є вбудований компас, що дозволяє їм відчувати магнітну північ, – повідомляє ZIK.

Нагадаємо, що в Україні продовжується спека.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>