6.2 C
Kyiv
Четвер, 18 Квітня, 2024

Зараз розпустити Верховну Раду можна лише з її доброї волі, – експерт

Після виходу фракції “Народний фронт” з коаліції, з’явилося багато запитань з приводу можливого розпуску Верховної Ради після 30-ти денного терміну, а також існування коаліції в минулому після виходу з неї Радикальної партії Олега Ляшка, “Самопомочі” та “Батьківщини”.

ІНФОРМАТОР звернувся за коментарем до політичного експерта Володимира Цибулька.

“Я думаю, що вихід “Народного фронту” з коаліції — це одна зі спроб її перезавантажити, а насправді взяти паузу, яка підвісить Верховну Раду до виборів. Це досить загрозлива ситуація для Зеленського, оскільки йому зараз доведеться проводити консультації із фракціями Ради для проведення його найзнаковіших перших законопроектів, а зараз це може бути дуже складно”, – розповідає він.

Володимир Цибулько запевняє, що коаліція може бути відновлена, але Кабмін буде працювати лише тоді, коли прийматимуться закони.

“По суті, якщо нова коаліція з новими ідеями не буде створена, то за півроку вибори не відбудуться, тому цей підвішений стан буде одним із викликів для Зеленського. Без налагодження стосунків з Радою йому навряд чи вдасться реалізувати перші успішні кроки. Тут якраз особлива ситуація для торгів усіх фракцій Ради з Зеленським, оскільки ВР дуже поляризована. В пакет торгів буде входити, в тому числі, і збереження виборчої системи”, – вважає він.

Цибулько переконаний, що тепер технічно розпустити Раду можна лише з її доброї волі, внаслідок консультацій з главами фракцій.

“ВР може придумати кілька трюків, починаючи з розгляду виборчого закону. Так, коаліції немає, однак за півроку до виборів ніхто не має права оголосити позачергові вибори. Позачергові вибори вигідні багатьом ресурсним партіям, тому що тривають 2, а не 3 місяці, а це економить значні кошти”, – говорить експерт.

Він зазначає, що є роз’яснення Венеційської комісії про те, що коаліція необхідна на момент створення уряду.

“Є фракції засновники коаліції з чисельністю достатньою для існування більшості голосів. Міграція депутатів далі може відбуватися як завгодно, адже ми маємо історію про те, що деякі депутати повиходили з фракцій, проте голосують разом з ними. Роз’яснення Конституційного суду за 2008 рік [в якому говориться, що “окремі народні депутати України, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції, мають право брати участь у її формуванні, тобто входити до більшості”] стосувалося пропорційної виборчої системи із закритими списками. Членами коаліції могли бути лише депутати фракцій. Після змінення законодавства та введення мажоритарної компоненти рішення про входження або не входження до фракції лежать на конкретних особах”, – резюмує Цибулько.

Нагадаємо, раніше Тарута заявив Інформатору, що без зміни виборчого законодавства наступний парламент може бути ще гіршим.

44 КОМЕНТАРІ

  1. Коалиции нет с 2016года,и нет закона о коалиции в регламенте,но есть закон о коалиции в конституции,и Президент может в любой момент распустить этих пидоров!

  2. Начался развал – нацгвардия- парламент – РНБО на очереди генштаб ВСУ. А дебилы умничают и радуются. Путин смотря на это просто торжествует. 5 лет назад он даже мечтать об этом не мог. Чему радуетель маразматики.

  3. Яке влучне слово – паразити!! Паразитують на українськім народі стільки років, нажаль з нашого дозволу..

  4. В нас є експерти?
    Як на мене то тільки проплачені різними політсилами чи олігархами “особі” які демагогствують на різні теми …
    Намагаючись суспільству нав’язати свою думку.
    Особливо цей Цибулько! Це взагалі примітив…. Хто не вірить може прочитати про це чудо в інтернеті .

  5. А ее уже распускать не надо! Она полностью расскрыла свое шкурническое нутро. Это антинародная рада, она как кость поперек горла украинцев .

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>