15.4 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

З Києво-Печерської Лаври вкрали мощі, – депутат

Народний депутат Ігор Луценко (фракція “Батьківщина”) передбачає, що комісія Міністерства культури, що здійснює перевірку святинь Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, досі не відзвітувала про результати інвентаризації, оскільки встановила факти підміни мощей.

“Проблема полягає в тому, що, швидше за все, там вже все вивезено… Вивезли все ці мощі…”, – сказав І. Луценко на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” в п’ятницю.

Він висловив думку, що з цієї причини результати роботи комісії Мінкульту досі не відомі. У зв’язку з цим нардеп вважає за необхідне проаналізувати, як відбувалася інвентаризація.

“Генетична експертиза є чи ні? Це автентичні мощі або муляжі? Куди все поділося? … Це, швидше за все, будуть приголомшливі факти, і тому туди досі нікого не пускають”, – висловив переконання парламентарій.

І.Луценко сподівається, що в січні Антикорупційний комітет Верховної Ради, членом якого він є, запросить представників Міністерства культури для звіту роботи комісії, “щоб вони відзвітували за зроблене і сказали, що вони далі робитимуть”.

“Створена комісія з інвентаризації мала вже відзвітувати, але це – вузькочиновницька комісія, і давайте попросимо Мінкульт включити до неї громадськість, народних депутатів. Давайте разом працювати, проводити інвентаризацію”, – сказав він.

У свою чергу, екс-директор Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець звернув увагу на те, що держава Україна віддала мощі церкви і нині не є їхнім власником. У зв’язку з цим він висловив переконання в необхідності повертати контроль держави над об’єктами культурної спадщини.

“Власник мощей – не держава Україна. Держава Україна добровільно віддала це у власність церкви. Ось в чому проблема – ми все віддали самі. Треба відновлювати контроль держави над об’єктами культурної спадщини в реальності, зокрема застосовуючи закон”, – сказав екс-директор Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець.

Як повідомлялося, спеціальна комісія Міністерства культури України здійснює перевірку святинь, які були передані 30 років тому Києво-Печерській лаврі. Метою комісії є перевірка наявних церковних коштовностей і святинь, які були передані Києво-Печерській лаврі, починаючи з 1988 року – з моменту відкриття монастиря. Робота комісії проходить під наглядом ченців, наглядачів печер і членів Духовного собору обителі.

Об’єкти Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника належать державі Україна, але перебувають у 50-річній оренді в Української православної церкви (Московського патріархату).

Раніше ІНФОРМАТОР писав про те, хто з українських чиновників поїхав отримувати Томос.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>