12.6 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Євстратій Зоря відреагував на закиди, що “автокефалія не справжня”

“Ставити під сумнів дійсність Томоса про автокефалію ПЦУ немає підстав.”

На цьому наголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря) у себе на Facebook.

Так, Зоря прокоментував заяви деяких осіб про те, що дійсність документа нібито можна поставити під сумнів, адже підписів членів Синоду там немає, а є лише підпис Вселенського Патріарха Варфоломія.

“Технічно Томос – це є рішення Вселенського Патріарха та Святого і Священного Синоду про автокефалію, внесене у відповідний Кодекс. Грамота, передана у неділю, 6 січня, – публічна офіційна копія для України. Саме про це сказано в Томосі наприкінці: “Цей Патріарший і Синодальний Томос, написаний і підписаний в Кодексі нашої Великої Христової Константинопольської Церкви, вручений в ідентичній копії Блаженнійшому Предстоятелю Святійшої Церкви України кир Епіфанію і Його Високоповажності Президенту країни пану Петру Порошенку“, – повідомив архієпископ ПЦУ.

На публічній копії для України стоїть дата – 6 січня 2019 року.

“Отже, ставити під сумнів дійсність Томосу на тій підставі, що там поки що немає підписів синодальних митрополитів – означає підозрювати Вселенського Патріарха у публічному неправдомовстві. Адже Його Всесвятість поставив підпис на грамоті, засвідчуючи, що в Кодексі Патріархату відповідне рішення вже написане і підписане”, – пояснив Євстратій Зоря.

Він додав: Томос набув чинності саме 6 січня. Це засвідчене не лише підписом Вселенського Патріарха Варфоломія (хоча сам по собі цей підпис вже робить грамоту-копію дійсною), але й літургійним співслужінням з Митрополитом Епіфанієм, як Предстоятелем Помісної Церкви, а не як з рядовим ієрархом.

“Тож не слід, як це зараз кинулися робити у російських засобах масової дезінформації, намагатися у технічній деталі знайти чергову зачіпку, щоби повторювати “це неправильні бджоли і вони дають неправильний мед”. Бо російським ЗМІ брехати – як дихати. І після того, як 9 січня розпочнеться чергова сесія Синоду і його члени поставлять також підписи під грамотою, не буде нічого дивного, якщо вони придумають ще якусь брехню, щоби далі доводити, що “автокефалія не справжня”, – резюмував архієпископ.

Нагадаємо, глава УГКЦ вважає, що єднання з Православною Церквою є цілком реальним.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>