11.5 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Як відбуватиметься інавгурація Зеленського: текст присяги та опис процедури

У понеділок, 20 травня, о 10 годині ранку розпочнеться засідання Верховної Ради, на якому новообраний президент Володимир Зеленський складе присягу.

Українське законодавство детально описує цю процедуру. Чинний сьогодні порядок парламент ухвалив ще у 2004 році.

Відкриватиме засідання Ради, як і завжди, її голова Андрій Парубій, а транслювати подію повинно “Суспільне” на власних та всіх інших загальнонаціональних телеканалах.

За традицією, спершу у залі парламенту буде виконуватися державний гімн України, і лише після цього спікер повідомить про гостей інавгурації та надасть слово голові Центральної виборчої комісії.

Нині цю посаду обіймає Тетяна Сліпачук, тому саме вона оголосить результати виборів, на яких Володимир Зеленський здобув перемогу.

За структурою організації заходу, наступним виступить голова Конституційного суду, який має підтвердити, що новий президент виконав усі вимоги закону, і нічого не перешкоджає йому скласти присягу.

Якби інавгурація відбулась всього на тиждень раніше, до присяги Зеленського приводив би Станіслав Шевчук. Однак 14 травня колеги звільнили його нібито через істотні дисциплінарні порушення.

Того ж дня суд обрав нового очільника – Наталю Шапталу. Вона має запросити Зеленського до трибуни Верховної Ради і вручити йому текст присяги.

Обіцянку служити українському народу новообраний президент має оголошувати, поклавши руку на Конституцію і, за бажанням, на Пересопницьке Євангеліє.

Кадр із серіалу “Слуга народу”

Законодавство дослівно визначає, що саме має вперше сказати Зеленський на новій посаді. Цю присягу, підписану новим президентом, потім віддадуть голові Ради. Текст присяги буде таким:

“Я, Зеленський Володимир Олександрович, волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі”.

Після урочистого складення присяги Зеленський вступить на пост, про що повідомить керівниця Конституційного суду. Вона ж вручить новому главі держави символи влади: булаву, гербову печатку і знак.

Тетяна Сліпачук, очільниця Центрвиборчкому передасть переможцю виборів посвідчення президента.

Надалі йому залишиться проголосити з трибуни парламенту інавгураційну промову і очікувати завершення засідання вже у президентському кріслі, поряд із яким розташовано національний прапор.

Після того, як спікер Верховної Ради закриє засідання і знову прозвучить державний гімн, екс-шоумен Зеленський вийде з парламентської зали вже як президент. Офіційно.

Нагадаємо, що раніше депутати ВР проголосували за дату інавгурації новообраного президента.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>