8.4 C
Kyiv
Четвер, 18 Квітня, 2024

Видалення адвоката родини Гандзюк із процесу це абсурд і загроза всій правовій системі, – Закревська

Адвокат родини вбитої громадської діячки Катерини Гандзюк Євгенія Закревська вважає правовим “абсурдом та загрозою” видалення її з процесу щодо обрання запобіжного заходу відстороненому голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, якого обвинувачують в організації вбивства Гандзюк.

Закревська пояснила “Новинарні” процесуальні тонкощі такого рішення та аргументувала, чому такі кроки суду є загрозливими як для конкретно цього кримінального провадження, так і для українського судочинства загалом.

“Почнемо з того, що мене, представника потерпілих, спочатку допустили в процес по розгляду запобіжного заходу – це насправді рідкість. Хоч я вважаю, що участь потерпілої сторони в таких процесах цілком допустима з точки зору КПК. Але потім сталося щось дивне – прокуратура, з метою доведення ризиків перебування Мангера на волі, долучила до матеріалів клопотання докази тиску на потерпілу сторону – зокрема протокол допиту мене як потерпілої в іншому кримінальному провадженні по моїй заяві щодо стеження за мною після одного з минулих засідань по Мангеру. І матеріали перевірки – яка дає підстави вважати, що стеження організовано Мангером”, – розповідає Євгенія Закревська, відома також як адвокат родин Небесної сотні.

Саме на цій підставі, на вимогу захисту, суддя і “виключила” Закревську з процесу.

“Аргументація – оскільки я є потерпілою в іншій справі від дій, можливо, саме підозрюваного, і прокуратура використовує цей аргумент для обґрунтування ризиків – то я не об’єктивна, і тому не можу приймати участь в процесі в якості представника”, – пояснила Євгенія.

“Це абсурд як на мене – в жодному законі чи правилах немає вимоги щодо об’єктивності адвоката: як представника потерпілого, так і представника захисту”, – наголосила Закревська.

Підставою для відводу, за її словами, може бути лише конфлікт інтересів із клієнтом.

“Тобто якби я, навпаки, раніше захищала Мангера чи мене можна було б запідозрити у симпатіях до нього”, – зазначила захисниця родини Гандзюк.

“Безвідносно до мене,я вважаю таку позицію загрозливою – тому що фактично це означає, що для того, аби вивести з процесу незручного адвоката (а ще простіше – прокурора, суддю), підозрюваному достатньо скоїти чи організувати проти нього правопорушення“, – підкреслила Євгенія Закревська.

“А що стосується даного засідання, то після того, як мене позбавили право голосу, фактично все клопотання і додані до нього матеріали були пропущені через викривлений “фільтр” захисту – майже в прямому сенсі: виривались слова із контексту, шматки із тексту, аж до зміни змісту на протилежний. Маніпуляції, дискредитація потерпілих і свідків, слідства. Просто відверта неправда. Все це при майже повній непротидії прокуратури. “Залишків” неспотворених аргументів в клопотанні не вистачило, щоб його задовольнили. На жаль”, – підсумувала пані Євгенія.

Нагадаємо, учасники ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” виступили зі зверненням на адресу президента Петра Порошенка.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>