8 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Вселенський патріарх відхрестився від плати за томос від ПЦУ

На фейсбук-сторінці Вселенського патріархату оприлюднено його заяву від імені відділу громадських зв’язків, в якому всі звинувачення на адресу Вселенського патріарха з боку керуючого справами УПЦ МП митрополита Бориспільського Антонія Паканича про хабарі за томос та побори з кожної української парафії на користь Константинополя названі наклепом.

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/posts/10157391173529158?__xts__[0]=68.ARDy1f0XkuDgGRMKm-39rKHdHTNkLWFh-CukrL0B0qywV1OLH6iO3hT-MnyMvKsmujm1opm0ycdOe1pApewe-2NRMypHjv_4iMH-IUQx8PvvSmZ_H_SrJdYVy9lAva6gOkQrc3YaFRsiifOC8Il4tYe2_47l2xDcgIJk5NPsO5aR5YpcECL5Yth2gsDaFP3irXVkYjg_HU5k2AK21DWHvJavYcwWlHqXLVG_IzyfDlnj5cdbhMLi2-ga7S7uGA82AS5mgbJACUpOActZUWCst2wmsij4-vrogGx0RGWzvfx_l_vf_dsJjuTQNMceN1W79eBo87PmqKFYHuKA&__tn__=-R

Сайт Cerkvarium представляє неофіційний переклад цього тексту:

“Відділ громадських зв’язків про образливі заяви проти Вселенського Патріархату 14 липня 2019 року Після запитань журналістів у зв’язку з образливими заявами проти Вселенського Патріархату, які нещодавно зробив високопоставлений представник автономного представництва Московського патріархату в Україні, керівник відділу преси та громадських зв’язків Вселенського Патріархату Нікос Папахрісту заявив: Твердження або відомості, від кого б вони не виходили, про те, що Вселенський Патріархат, для того, щоб дарувати Томос про автокефалію Православній Церкві України, нібито просив і отримав, або вимагає будь-якого виду відплату економічну чи іншого роду, від політичних або церковних осіб, є абсолютно неправдивими, необґрунтованими та наклепницькими.

У той же час такого роду твердження є вкрай образливими для Матері Церкви Константинополя, від якої отримали автокефалію з аналогічними, подібними процедурами ще дев’ять помісних Церков, включаючи і московську. Характерно, що Вселенський Патріарх у своїй недавній проповіді, згадавши надання автокефалії Православній Церкві України, зазначив, що: “правильна еклезіологічна відповідь, яку дав Вселенський Патріархат, була і завжди заснована на віковому переданні Церкви, натхненної Євангелієм, з повагою до священних канонів, та вільно від будь-якого політичного та дипломатичного тиску. Дійсно, це має стати зрозумілим в світлі звинувачень і дезінформації, яка ходить в Мережі (Інтернет), і відомих fake news, що використовуються проти канонічних прав Вселенського Патріархату”. Нагадуємо також всім зацікавленим, що 6 січня 2019 року Вселенський Патріарх Варфоломій надав Томос про автокефалію Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, предстоятелю Православної Церкви України, яка виникла після об’єднавчого собору 15 грудня 2018 г.

З того дня автокефальна Церква України є абсолютно самокерованою і має свободу, і вирішує свої внутрішні питання відповідно до судження та рішення свого священного Синоду. Її зв’язок з Першопрестольною Церквою Константинополя – це зв’язок Матері і дочки, сильний духовний союз, який зберігся у віках, з часу хрещення св.Володимира і донині. Цей зв’язок не зможуть похитнути, хоча деякі намагалися і намагаються зараз, очевидно для своїх цілей, так як Церква Мати Константинопольська завжди піклується з жертовним духом і самозреченням про своїх духовних чад”.

Нагадаємо, що у Швеції внаслідок падіння літака з парашутистами загинули 9 людей.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>