7.1 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Верховний Суд визнав законною відмову ЦВК у реєстрації Шарія кандидатом на виборах до ВР

Верховний Суд визнав законним рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) про скасування реєстрації антиукраїнського блогера Анатолія Шарія кандидатом у народні депутати.

Як повідомляє прес-служба Верховного Суду в понеділок, таке рішення Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду ухвалив у результаті перегляду в апеляційному порядку справи за позовом Шарія та політичної партії “Партія Шарія” до ЦВК.

“Суд першої інстанції, приймаючи рішення про відмову в задоволенні позову, виходив з того, що підставою для вирішення питання щодо скасування реєстрації позивача кандидатом у депутати є лист СБУ, в якому була зазначена додаткова інформація щодо останнього місця проживання Шарія А.А., а саме те, що позивач 24 січня 2012 року виїхав за межі України та після цього на територію України не в’їжджав. Верховний Суд погодився з цим рішенням”, – йдеться в повідомленні.

Колегія суддів наголосила, що зазначені обставини в сукупності з іншою, викладеною в листі СБУ інформацією, а також відсутністю документів про проживання позивача на території України не підтверджують встановленого цензу осілості для участі у виборах.

“Як встановив суд першої інстанції, ЦВК при вирішенні питання про ухвалення оскаржуваного рішення правомірно використала зміст отриманої інформації як офіційної, зазначеної в листі СБУ”, – додали в суді.

Наголошується, що чинним законодавством ЦВК не наділено повноваженнями перевіряти отриману від правоохоронних органів інформацію чи встановлювати правомірність дій правоохоронних органів щодо дотримання законодавства при збиранні, виготовленні та поширенні інформації.

Як повідомлялося, 2 липня ЦВК ухвалила рішення про реєстрацію кандидатом у народні депутати блогера Шарія. У ЦВК заявили, що ухвалили таке рішення на виконання рішення Верховного Суду, який визнав неналежними докази, на підставі яких Центрвиборчком раніше відмовив їм у реєстрації.

Потім секретар ЦВК Наталія Бернацька повідомила, що Центрвиборчком може переглянути рішення про реєстрацію кандидатами в народні депутати Клюєва та Шарія, якщо найближчим часом отримає докази проживання цих осіб за межами України протягом останніх п’яти років.

3 липня ЦВК скасувала реєстрацію Шарія кандидатом у народні депутати.

Раніше ми писали про те, як прихильники Шарія погрожують журналісту та його дитині.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>