5 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Верховна Рада затвердила звіт ТСК щодо вбивства Катерини Гандзюк

Верховна Рада України заслухала та затвердила звіт Тимчасової слідчої комісії щодо вбивства радниці мера Херсона Катерини Гандзюк та нападів на інших активістів. За відповідне рішення проголосували 227 народних депутатів.

Про це повідомляє Громадське.

ТСК вважає за необхідне продовжити контроль над розслідуванням ряду профільних кримінальних проваджень, а також виступає за врегулювання на законодавчому рівні правового статусу комунальних силових структур.

Комісія прийшла до висновку, що за досудовими розслідуваннями вбивств Гандзюк і бердянського активіста, учасника бойових дій на Донбасі Віталія Олешка (позивний «Сармат»), замаху на одеського громадського діяча, голову міської організації партії «Сила людей» Олега Михайлика необхідно продовжити здійснювати контроль.

Крім того, у комісії констатували, що стосовно нападу на одеського активіста Сергія Стерненка немає результатів розслідування, справа не передана до суду.

«Комісією встановлено, що місцева влада в м.Одеса привертає комунальну силову структуру «Муніципальна варта» для залякування громадських активістів та підтримки діяльності міської ради протиправними, в тому числі силовими, методами. Аналогічна діяльність має місце і в інших містах України», — йдеться у звіті.

Комісія прийшла до висновку, що цю проблему можна вирішити тільки шляхом законодавчого врегулювання правового статусу муніципальних силових структур.

Комісія зазначає, що минули всі терміни, відведені Кримінальним процесуальним кодексом, на досудове розслідування кримінальних проваджень, які стосуються нападів на Стерненка, Олешка, одеського активіста, члена громадської ради при Національному антикорупційному бюро Віталія Устименка, главу одеської міської організації «Народного руху України» Михайла Кузаконя і низки інших активістів.

За даними ТСК, в зв’язку з бездіяльністю правоохоронних органів під час досудового розслідування ряду кримінальних проваджень почалися службові розслідування. В даний час результати цих розслідувань комісії невідомі.

Згідно зі звітом, виявлені також факти неодноразового і необгрунтованого закриття слідчими органами Києво-Святошинського відділення поліції Київської області кримінальних проваджень за фактами нападів на громадських активістів.

Водночас, постановою про звіт, яку прийняла Верховна Рада, парламент припинив діяльність ТСК.

Нагадаємо, зранку 11 липня під Верховною Радою активісти вимагали звіту ТСК у справі Гандзюк.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>