9.8 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

В Україні запрацює національна система крові

До 2022 року в Україні реформують систему донорства: спеціальні центри стежитимуть за якістю крові та компонентів, яку передаватимуть лікарням.

Зокрема, МОЗ створить єдину систему моніторингу та реєстру донорів.

Про це на брифінгу до Дня донора повідомили представники Міністерства охорони здоров’я України та Центру Громадського здоров’я, пише Громадське телебачення.

«Система матиме три рівні: на національному рівні МОЗ здійснюватиме контроль та ліцензування, Центр громадського здоров’я МОЗ — методологічну, координаційну та інформаційну підтримку центрів крові, а Національна служба здоров’я — оплачуватиме вартість крові та компонентів», — розповів керівник Директорату громадського здоров’я Андрій Скіпальський.

На регіональному рівні центри крові збиратимуть, зберігатимуть, перероблятимуть та транспортуватимуть кров та її компоненти.

Лікарні в регіонах надаватимуть послуги тільки з трансфузії та зберігання крові.

Справка. Стратегію розвитку Національної системи крові уряд затвердив у лютому 2019 року. Згідно з нею, законодавство про донорство мають переглянути та осучаснити, а нову систему крові поєднати з медичною реформою другої ланки медицини.

Так, з 2022 року держава через Національну службу здоров’я України оплачуватиме вартість наданої медпослуги, до якої виходитиме вартість компонентів крові.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>