9.6 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

В СБУ заявили про розкриття угруповань “УПА” і “УНА”, якими керували з Росії

Служба безпеки України повідомляє про припинення діяльності “керованого з Росії екстремістського об’єднання”, метою якого заявлена ​​дестабілізація ситуації в Україні під час виборів.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що угруповання координувалося уродженцем РФ Рустамом Ташбаевим, який раніше навчався в Калінінградському вищому військово-морському училищі, а зараз є громадянином США.

Як повідомлялося, у 2015 році Ташбаєва видворили з України з формулюванням “за підривну діяльність”.

 

В СБУ розповіли, що за завданням російських спецслужб учасники об’єднання повинні були створити воєнізовані формування – “Українську повстанську армію” ( “УПА” з зарубіжної дислокацією) і “Українську національну армію” ( “УНА” – з дислокацією в Україні).

 

 

За даними відомства, в Україні процес створення “УНА” очолив місцевий житель Юрій Заболотний, який неодноразово затримувався співробітниками Нацполіціі за незаконне зберігання зброї та пограбування, а також притягувався до кримінальної відповідальності за заклики до повалення конституційного ладу.

“У серпні 2017 року Заболотного, екс-бійця АТО з Правого сектора, засудили на два роки за екстремістський ролик на YouTube”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що довгий час він вів переговори “з відомим агентом російських спецслужб Миколою Дульським” про отримання грошової допомоги для екстремістської діяльності.

 

 

В СБУ стверджують, що з ініціативи іноземних кураторів в період оголошення воєнного стану в кінці 2018 року керівники “УНА” налагодили збір даних про дислокацію і маршрути пересування підрозділів ЗСУ “з метою здійснення диверсій і зриву мобілізації”.

Повідомляється, що “російський слід” в діяльності організації підтвердився за результатами 16 обшуків в Одесі: двоє затриманих – громадяни РФ і Молдови (з ПМР), а третій – українець, є уродженцем Придністров’я”.

Зазначається, вилучені боєприпаси, зброя, військове спорядження, засоби зв’язку і тисяча примірників газет із закликом приєднуватися до діяльності “УНА”.

“Всі спроби розхитати ситуацію в Україні, в тому числі під прикриттям патріотичних гасел, приречені на поразку”, – заявив голова СБУ Василь Грицак.

Повідомляється, що силовики анонсували спільний брифінг СБУ і Генпрокуратури у цій справі.

Нагадаємо, журналіст розкрив скандальні деталі біографії колишнього СБУшника, який втік до Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>