7.1 C
Kyiv
Четвер, 18 Квітня, 2024

Уряд підіграє ЄС у боротьбі проти мораторію на експорт лісу, – депутат

КМУ не збирається відстоювати перед ЄС збереження мораторію на експорт лісу-кругляку та вже грає “на руку” міжнародному партнеру, здаючи українські національні інтереси.

Про це заявив Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, оприлюднивши відповідний документ.

«Подивіться який шокуючий документ погодив Перший віце-прем’єр – Міністр економіки Степан Кубів, поклавши його на стіл Прем’єру Володимиру Гройсману Так цинічно нинішні урядовці намагаються на догоду ЄС здати наш з Олегом Ляшком і однодумцями мораторій на експорт лісу-кругляку», – написав нардеп у Facebook.

Як відомо, ЄС ініціював проведення двосторонніх консультацій з Україною щодо мораторію на експорт лісу-кругляка, спрямованих на його скасування.
Відтак, за словами В.Галасюка, уряд міг би взагалі не делегувати арбітрів від України для розгляду торговельної суперечки по лісу-кругляку з ЄС, як, наприклад, Президент США Трамп вже кілька років не делегує арбітрів до СОТ, чим фактично блокує механізм врегулювання спорів на найвищому міжнародному рівні.

В.Галасюк підкреслив – на відміну від ЄС, який делегував 5 арбітрів, як це передбачено Угодою про Асоціацію з ЄС, українська сторона визначила лише 4 арбітри від України і не має жодних питань, ані до 5 європейських арбітрів, ані до 5 незалежних, які, до речі, також запропонованих ЄС.

«Запропоновані ЄС 10 арбітрів покірно погоджені українською стороною без будь-яких зауважень та пропозицій», – констатував він.

Крім того, як зазначив голова Комітету, самі арбітри з українського боку обрані владою в таємному режимі, без консультацій з промисловцями, експертами та парламентарями: «Принаймні половина з них навряд чи взагалі будуть захищати українську позицію по мораторію на експорт лісу, бо багато років живуть на європейські гранти або працюють в європейських компаніях в Україні. З такими “адвокатами” Україні і “звинувачувачі” від ЄС не знадобляться!».

«Ми з Олегом Ляшком і командою РПЛ та українськими деревообробниками і експертами не дамо компрадорській владі скасувати мораторій на експорт лісу! Навпаки, ми його посилимо, адже кілька днів тому Комітет промполітики і підприємництва погодив для прийняття в цілому наш законопроект №9475 “На захист українських лісів”, який забороняє експорт дров, під виглядом яких контрабандою вивозять ліс-кругляк всупереч мораторію», – пообіцяв заступник Лідера РПЛ з економічної політики.

Нагадаємо, Галасюк ініціює участь депутатів у перемовинах з ЄС по лісу та обіцяє зберегти мораторій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>