9.8 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Український Патріархат лише питання часу — митрополит Епіфаній

27 липня митрополит Епіфаній виголосив доповідь перед Помісним Собором Православної Церкви України. Окрему частину виступу предстоятель присвятив темі патріаршого статусу для Церкви України.

Розпочинаючи цю частину промови, митрополит Епіфаній одразу ж спростував московський міф про те, що тільки Церкви, які мають статус патріархату є справді незалежними.

Він визнав, що історично титул патріарха вважається більш почесним і його носії, стоять у Диптиху вище за інших предстоятелів. Однак, на думку архіпастиря,не варто забувати, що усі Помісні Церкви є рівними у своїх правах незалежно від титулу їхнього предстоятеля. Та і сам титул не наділяє свого носія якимись виключними канонічними правами й носить історично обумовлений почесний характер. Лише Вселенський Патріарх, підкреслив Епіфаній, має визначені канонами та Переданням особливі прерогативи, як перший серед предстоятелів.

Разом з тим архіпастир висловив упевненість, що було б справедливим, якби перший єпископ Церкви України носив титул патріарха, адже ПЦУ за кількістю парфій та вірян уже є більшою за низку патріархатів. Також, предстоятель підкреслив, що історія християнства в Україні сягає ще апостольських часів. За всіма цими ознаками рано чи пізно ПЦУ має отримати патріарший статус.

“Коли це станеться? Ми зараз не можемо сказати. Можливо за п’ять, десять чи п’ятнадцять років. Для нас це не повинно мати принципового значення. Бо те, що справді є важливим – статус автокефальної Помісної Церкви – ми вже маємо. Переконаний, що питання Українського Патріархату це не питання принципу  (буде він чи ні?), а лише питання часу: станеться його проголошення з боку Вселенського Патріархату раніше чи пізніше.”, – заявив першоієрарх.

Разом з тим митрополит Епіфаній визнав конкретні перешкоди, які не дозволяють говорити про надання цього титулу вже зараз.

“Війна Росії проти України, суперечки серед Помісних Церков, які підігріваються в першу чергу з Москви, активна протидія Московського патріархату об’єднанню українського православ’я – все це об’єктивно перешкоджає зараз говорити про конкретні строки. Тим більше зарано вже зараз порушувати це питання перед Вселенським Патріархом.”, – констатував митрополит.

Але разом із тим за сприятливих умов, впевнений Епіфаній, Церква України може просити про такий статус і розраховувати на позитивну відповідь Вселенського Патріарха.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>