9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Український народ повинен стати співучасником процесу прийняття Конституції, – Постернак

Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова для Центру політико-правових реформ провів 13-20 червня опитування стосовно ставлення громадян до Конституції України.

Нашу увагу привернуло зростання кількості людей, які вважають, що орган влади може порушити Конституцію, якщо її певне положення не відповідає інтересам суспільства.

“Якщо порівняти з 2015 роком, то істотно зріс – з 11% до 18,5% – відсоток тих, хто вважає, що орган влади може порушити Конституцію, якщо, на його думку, певне положення Конституції не відповідає інтересам суспільства. Відповідно, на 14% зменшилася кількість тих, хто проти порушення Конституції за будь-яких умов”, – відзначають у дослідженні соціологи.

Чому українці все менше і менше сприймаюсь Конституцію як непорушну догму, ми спитали у експертів. Політтехнолог Олег Постернак вважає, що відношення українців до Конституції пов’язано з низькою проінформованістю, новими політико-економічними викликами та відсутністю навіть мінімального впливу громадянського суспільства на формування політико-правових норм.

“Причина такої реакція — низька проінформованість людей щодо положень самої Конституції і відверта зневага до Конституції зі сторони української політичної еліти. Це призвело до того, що у суспільстві виникло відношення до головного закону як до формальності, як до документа, який змінюється в угоду політичної кон’юнктури. Зараз модна тенденція полягає в тому, мовляв, потрібно не змінювати Конституцію, а виконувати її. Я категорично з цим не погоджуюсь. Українська Конституція приймалася в 1996 році. Це Конституція пострадянської України, коли ми переживали транзитний період розвитку держави і цю функцію Конституція виконала. Зараз країні потрібен новий суспільний договір у вигляді базового закону, який зафіксує новий стан української політики, української економіки, української держави”, – заявив експерт.

На думку політтехнолога, Україні потрібен новий суспільний договір, який відповідає вимогам часу та інтересам суспільства. Для цього потрібно залучити до процесу формування нової Конституції громадянське суспільство.

“Команда Тимошенко пропонувала нову концепцію, яка б ліквідовувала двовладдя, передбачала розширення механізмів народовладдя, передбачала другу палату “Національної асоціації самоуправління”. Нова виборча система, яка б виправила всі недоліки, помилки пострадянського періоду. Від команди Зеленського також походить ініціатива щодо корекції Конституції. Це процес майбутньої реновації Конституції. Є рішення Конституційного суду, яке передбачає можливість прийняття Конституції на всеукраїнському референдумі. Український народ повинен стати співучасником процесу прийняття Конституції. Верховна Рада приймала Конституцію на швидку руку, потім змінювала її в угоду політичній кон’юнктурі у 2004 році, потім рішенням КСУ були внесені зміни у 2010 році, потім зміни вносилися при Порошенко. Але все це лише косметичний ремонт. Україна дозріла до нового суспільного договору”, – вважає Олег Постернак.

Раніше Олег Ляшко пояснив, чому не працює діюча Конституція України.

Фото – facebook.com/oleg.posternak

Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

4 КОМЕНТАРІ

  1. А що Конституції не має?Скільки ще тих бовванів буде, які під себе будуть ЇЇ переписувати.Тоді це не буде Коституція держави а окремих дурнів,яким прийщло щось дурне в голову і вони ВЖЕ пишуть Основний ЗаконДо НЕЇ можна внвномт деякі зміни але не міняти.А ви біомаса-народ підтримайте те глупство.Тому і такий Конституційний Суд хиткий –недостойний своєї назви

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>