3.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Український космос. Експерт розкритикував космічну програму України

Експерт-аналітик з аерокосмічної діяльності Андрій Колесник прокоментував Проект Закону про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2019-2023 роки.

Те, що Кабмін затвердив законопроект щодо наступної п’ятирічної Програми – явище буденне, хоч й виявилось на рік пізніше ніж було потрібно таку програму представити. Хто винний і чому так сталось – розбиратись не нам. Та й висновків ні організаційних, ні щодо підвищення ефективності таких Програм – ніхто з провладних структур не буде робити, якщо вже багато років навіть ігноруються результати та рекомендації неодноразових перевірок Рахункової палати, – повідомляє експерт на своїй сторінці у Facebook.

Інша справа – надати можливість всім хто цікавиться українським космосом, знати що коїться у цьому «королівстві кривих дзеркал». Звичайно, при існуючих підходах у сфері космічної діяльності наші космічні керманичі не зацікавлені у проясненні багатьох аспектів їх зони відповідальності. Навіть намагаються особливо не розголошувати деталі, при цьому вдало розповсюджуючи, за всіма канонами радянської пропаганди, міфи про українські «космічні досягнення».

Пропоную розглянути зв’язок між “космічними” документами (програмами):
НЕІСНУЮЧА Державна космічна політика –> Концепція реалізації (неіснуючої) космічної політики на 2013-2032 рр. –> Концепція Програми на 2018-2022 рр. –> Програма на 2019-2023 рр. (про невідповідність років далі) –> рядок у Державному бюджеті на поточний рік.

Оскільки космічна політика, яка ще несформульована, має встановлювати стратегічні цілі, то й її реалізація має бути спрямована на досягнення цих цілей. Звідки були взяті ЦІЛІ космічної політики (яку ніхто ніколи не розробляв) у Концепції її реалізації на 2013-2032 – питання до її авторів. Як й до авторів другого етапу реалізації, який приходиться на 2018-2022 рр. А також до Програми на 2019-2023 рр. – оскільки всі документи, які перед цим затверджував Кабмін (Концепція) та які були на сайті Державного космічного агентства (проект Програми на 2018-2022 рр.), спирались на відлік з 2018 року (посилання відсутнє через перехід на нову версію сайту ДКА).

Отже, на якій підставі фінансувався 2018 рік?

На якій підставі вже у прийнятому бюджеті на 2019 рік також є такий рядок, коли немає затвердженої Парламентом згідно з чинним законодавством Програми?
Це вже до народних депутатів, які за Конституцією мають як мінімум контролювати виконання законодавства.

Чи проковтне наразі Верховна Рада зміст цього документу, який має таку звучну назву? Можливі варіанти, про один з яких зазначу наприкінці допису.

На жаль, технічні рішення, які закладаються при розробці системи Дистанційного зондування Землі (спостереження Землі з космосу), а це 2/3 Програми – є застарілими. І не дивно, що ДКА паралельно закуповує закордоном зображення, якість яких вже на сьогодні у декілька разів краще ніж ті, які визначені бути досягненими за майбутньою Програмою !!!

Тобто Програма не спрямовується, як у всьому цивілізованому космічному світі, на розробку та застосування перспективних технологій !!!

Ніде у світі не знайдете також у державній програмі суцільне посилання на фінансування з інших джерел (окрім бюджетних). А у нас державних коштів передбачається витратити лише 10-15 відсотків з 150 млн. дол. всієї п’ятирічної програми, враховуючи мабуть на чергу бажаючих викласти власні гроші за красиві очі.

Також ніде у світі не зазначають у державних космічних програмах надходження від комерційних договорів в рамках зовнішньоекономічної діяльності підприємств (навіть державних), оскільки космічні програми держав – це, насамперед, ВИТРАТИ ДЕРЖАВИ.
Ви бачили хоч одного разу прапорець України на АМЕРИКАНСЬКІЙ ракеті-носії «Антарес» чи ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ракеті-носії «Вега»? ОТОЖ …

Ніде у світі не знайдете у державній програмі також чисто комерційні проекти (без державних грошей), які пропонуються вітчизняними підприємствами. А у нас є у Програмі й таке.

До речі, якщо все ж таки Парламент мусить затвердити й цю Програму у такому непристойному вигляді з точки зору потенційних партнерів з космічних держав світу, до яких ми вже на жаль не відносимось, незважаючи на шалену внутрішню пропаганду щодо протилежного, – то тільки з огляду на зміни, які вкрай потрібні «Новому Космосу» в Україні.

Мова йде про законопроект № 9219, який усуває державну монополію на розробку ракет-носіїв космічного призначення та їх використання, а також започатковує значну дерегуляцію всієї космічної діяльності.

Він наддасть можливість застосовувати, у тому числі й державно-приватне партнерство у проектах, які започатковують державні підприємства ракетно-космічної промисловості, один з яких включений до Програми у розділі про ракети-носії (Закон України «Про державно-приватне партнерство» забороняє його застосування у сферах, в яких дозволено лише діяльність державних організацій).

Маю надію, що міжфракційні об’єднання народних депутатів «Україна – космічна держава» на чолі з Тетерук Андрій та «За розвиток оборонно-промислового комплексу та авіакосмічної галузі України» на чолі з Віктор Кривенко під час розгляду у Парламенті зможуть наполягти на прийняття саме у ПАКЕТІ як самої Програми так й законопроекту №9219.

Як повідомлялося, Франція звинувачує Росію у військовому шпигунстві в космосі.

 

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>