12.6 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Українській космічній галузі потрібні лібералізація та інвестиції, – Рибалка

В усіх галузях промисловості та фінансово-банківській сфері ми бачимо відсутність у влади бажання проводити реформи та виробляти ефективну державну політику. По тому, як влада управляє таким стратегічним підприємством як «Південмаш», можна робити висновки про всю її ефективність.

Про це розповів ІНФОРМАТОРу народний депутат України від фракції «Радикальної партії Олега Ляшка» Сергій Рибалка.

Політик розповів, що відвідав завод «Південмаш» разом зі своїм колегою Віктором Галасюком, аби перевірити ситуацію у космічній галузі та конкретно на цьому підприємстві.

«Керівництво заводу звернулося з проханням допомогти у вирішенні ключових проблем. «Південмаш» досі залишається збитковим. Завантажено лише близько 15% потужностей. Робітники працюють лише чотири дні на тиждень. Підприємство має заборгованість перед Міністерством фінансів у розмірі 134, 9 мільйонів доларів. Цей кредит держава надала «Південмашу» два роки тому, аби розрахуватися з дуже старими боргами. За умовами позики, її потрібно повертати вже з 2020 року. Завод не в змозі це зробити, і керівники просять перенести дату початку виплат на 2024 рік», – зазначив Сергій Рибалка.

За словами депутата, принциповою позицією команди Радикальної партії Олега Ляшка є те, щоб Україна торгувала не сировиною, а виготовляла високотехнологічне обладнання, космічні апарати, складну електронну техніку, гвинтокрили та літаки.

«Команда Олега Ляшка робить все, аби прискорити ухвалення в парламенті державної космічної програми, яка передбачає фінансування космічної індустрії на 28 мільярдів гривень, 4 мільярди з яких – за рахунок коштів державного бюджету. Нагадаю, що 2016 року бюджетні кошти на космічну діяльність виділили лише у листопаді. Звичайно, левову частку неможливо було вже встигнути використати. З 2017 року держава практично зупинила фінансування космічних наукових програм, бо 29 мільйонів гривень – майже ніщо. У 2018 та 2019 роках держбюджет передбачав не набагато більше – 87 та 78,5 млн. грн», – підкреслив Сергій Рибалка.

Він також зазначив, що незважаючи на численні обіцянки влади завантажити «Південмаш» оборонними замовленнями, цього фактично не сталося. І дійшло вже навіть до того, що на заводі вже не вистачає спеціалістів, аби виконати навіть існуючи контракти.

«Останніми роками підприємство кардинально скоротило й програму виробництва тракторів. Хоча інженери заводу продовжують розвивати нові моделі, оснащують їх якісними зарубіжними комплектуючими, експериментують. Порте масового серійного виробництва немає. А це можливо лише за системної державної підтримки, як це відбувається у Китаї та інших країнах. Передовсім йдеться про дешеве кредитування та стимули для споживачів», – сказав Сергій Рибалка.

Політик нагадав, що завод також випускає чудові тролейбуси, на жаль, поки з білоруських комплектуючих. Хоча давно міг би перейти на українські моделі та складові. На переконання Сергія Рибалки, влада не створює умови для чесної конкуренції. Наприклад, коли закупає іноземні гелікоптери на 1,6 млрд євро, вона просто вбиває перспективи будівництва власної вертольотобудівної галузі.

«Потрібно кардинально змінювати підходи до управління такими стратегічними підприємствами, і загалом космічною галуззю та військово-промисловим комплексом. Наша команда наполягає на лібералізації космічної індустрії, аби відкрити її для міжнародних лідерів задля залучення інвестицій на розвиток. І вичищати корупцію. Упевнено і послідовно. України зможе почати підніматися лише за однієї умови: ми забезпечимо умови для максимального розвитку подібних високотехнологічних виробництв по всій країні. От тоді зможемо розраховувати і на високий рівень життя усіх громадян», – наголосив Сергій Рибалка.

Раніше ми писали, що українські банки збільшили прибутки у два рази.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>