2.9 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Україна веде переговори про постачання газу зі США

Голова НАК “Нафтогаз Україна” Андрій Коболєв обговорив у Вашингтоні можливість постачання американського скрапленого природного газу до України.

Про це Коболєв повідомив в інтерв’ю “Голосу Америки”.

“Ми ведемо перемовини з цього приводу. І я мушу сказати, що цього разу ми підійшли до цього питання дуже близько. Це ще не остаточне рішення, але зацікавленість з обох боків є. Я сподіваюся, що найближчим часом ця зацікавленість трансформується в конкретні потоки газу”, – сказав Коболєв.

Коболєв також обговорив у Вашингтоні тиск на Росію у зв’язку з “Північним потоком-2”, після спорудження якого Росія може припинити транзит газу через Україну.

На його думку, президент РФ Володимир Путін готовий зробити все, щоб перервати транзит через Україну.

“Я розумію, що “Газпром” керується не комерційними інтересами, а Путін буде робити все можливе, щоб знову ж таки шляхом кризової ситуації просунути свій інтерес. Я не думаю, що відсутність “Північного потоку” зупинить російську сторону від повного переривання транзиту газу територією України, і ми чуємо про цей сценарій не тільки з російської сторони. Ми знаємо, що і з Європи надходить багато сигналів і є багато ознак на ринку, що росіяни готуються до такого сценарію”, – сказав Коболєв.

Він висловив сподівання на підтримку США в переговорах з Росією.

“Я думаю що підтримка України в проходженні наступної зими, забезпечення достатності обсягів газу, забезпечення прозорого переговорного процесу з російськими колегами, скажімо так, є пріоритетним завданням”, – зазначив глава Нафтогазу.

Як повідомляв Укрінформ, проект “Північний потік-2” передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини на додачу до “Північного потоку”, який вже діє. Як передбачається, потужність “Північного потоку-2” становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік, його довжина – понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Чотири країни – Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ – схвалили будівництво трубопроводу. Данія наразі відмовила Газпрому та вимагає від компанії, що будує “Північний потік-2”, зробити оцінку екологічного впливу третього варіанту маршруту газопроводу, який проходитиме в ексклюзивній економічній зоні Данії.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва Північного потоку-2 через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками “Північного потоку-2” є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім, у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Нагадаємо, Омелян сказав, коли в Україні будуть виставлені на продаж ліцензії на 5G.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>