14.8 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Україна може не отримати наступний транш МВФ, – Сотник

Народний депутат України Олена Сотник закликала депутатів Верховної Ради швидше прийняти Закон “Про незаконне збагачення” для того, щоб мати можливість отримати новий транш МВФ та притягувати до відповідальності тих, хто використовує владу для власного збагачення.

На брифінгу у Верховій Раді депутат Олена Сотник заявила, що хоче звернути увагу суспільства на дуже важливі і небезпечні тенденції, які на сьогодні відбуваються у нас у судовій гілці влади.

“Сьогодні булло попереджено можливість прийняття Конституційним Судом рішення, яке б скасувало Закон, який був прийнятий напередодні роботи цього нового парламенту, після Революції Гідності, а саме – Закон “Про люстрацію”. Але це лише перша ластівка, яка говорить про те, що в Конституційному Суді відбуваються процеси, які носять достатньо загрозливий характер. Я нагадаю, що Конституційний Суд має на сьогоднішній день має повноваження визнавати неконституційними окремі норми законодавства та закони. Пригадайте лише рішення Конституційного Суду про визнання неконституційною норми в кримінальному кодексі  про незаконне збагачення. Вже сьогодні лунають погрози від “Опозиційного блоку” про те, що Закон “Про державну мову” може бути направлений до Конституційного Суду для визнання його неконституційним”, – повідомила Олена Сотник.

Депутат звернула увагу новообраного президента Зеленського на тенденції, які відбуваються в КСУ. Олена Сотник вважає, що рішення КСУ можуть призвести до дестабілізації в державі.

“Враховуючи ці тенденції, які говорять про певну керованість окремих суддів в цьому суді і можливість прийняття ними достатньо передбачуваних, недержавницьких рішень, я зараз звертаюся в тому числі до новообраного президента, для того, щоб звернути увагу цю інституцію, тому що саме головний фундамент держави це Закони, і КСУ – єдиний орган, який може визнавати закони неконституційними. Робота і об’єктивність роботи цього суду, безпрецедентний та транспарентний формат прийняття рішень є ключовою запорукою стабільності в державі”, – повідомила Олена Сотник.

Також депутат заявила, що якщо чинний парламент не проголосує за Закон “Про незаконне збагачення”, то Україна не отримає наступного траншу МВФ.

“Якщо повертатися до питання незаконного збагачення, то тут також у нас є певна новина, по-перше, на сьогодні існує ключова вимога від Міжнародного валютного фонду – якщо цей Парламент не проголосує нову редакцію статті “Про незаконне збагачення”, то наступного траншу МВФ не отримає. Як наслідок, це може призвести до економічної дестабілізації, а по-друге, до погіршення відносин України з нашими ключовими зовнішніми кредиторами, в тому числі безпосередньо з МВФ”, – повідомила народний депутат.

Олена Сотник висловила сумніви щодо неконституційності скасованої КСУ норми кримінального кодексу про незаконне збагачення. Також вона розповіла про те, що нова редакція закону вже майже готова і закликала парламент швидше підтримати його.

“Сьогодні була перенесена робота група, яка вже мала остаточно затвердити редакцію статті по незаконному збагаченню, можу вам повідомити, що більше ніж шість засідань було проведено і редакція статті готова, вона узгоджена майже з усіма правоохоронними органами, по моїй інформації залишається тільки Національне антикорупційне бюро, це означає, що вже найближчим часом цей законопроект може бути внесений в парламент, том мій ключовий меседж, враховуючи з ситуацією, яка сталася з достатньо контроверсійним рішенням Конституційного Суду, тому що я, як правник, досі вважаю що питання неконституційності цієї статті викликає сумніви, і враховуючи наявність цього рішення, враховуючи те, що є певний суспільний резонанс у зв’язку з скасуванням цієї статті, враховуючи вимоги наших зовнішніх партнерів, я закликаю парламент як найшвидше розглянути проект про незаконне збагачення і ще до закінчення цієї літньої сесії прийняти його у першому і другому читанні, для того, щоб Україна не ганьбила себе і ми могли нарешті притягувати до відповідальності тих осіб, які використовують владу для власного збагачення”, – підсумувала депутат Олена Сотник.

Як повідомлялося, у Конституційному суді України підтвердили, що голова суду Станіслав Шевчук протизаконно призначав собі радників.

Фото – Самопоміч.

Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

6 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>