9.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

У Вашингтоні згадали молитвою загиблих героїв Небесної Сотні

Напередодні п’ятої річниці трагічних подій на Майдані 2014 року, коли в боротьбі за європейський вибір України загинуло понад сто активістів, у центрі Вашингтона відбулися поминальні заходи в пам’ять про жертв Небесної сотні.

Пам’ятна церемонія пройшла в символічному для українців місці – біля меморіалу жертвам Голодомору-геноциду в Україні 1932-33 років,- повідомляє власний кореспондент “Укрінформу”.

Близько півтори сотні громадських та релігійних діячів, дипломатів, представників української діаспори в США, журналістів та американських громадян згадали молитвою героїв. В пам’ять про Небесну сотню – перших загиблих в протистоянні російській агресії, учасники акції запалили свічки.

“Важливо завжди пам’ятати, чому це відбулося (Революція гідності – ред.), щоби нічого не забувати й дивитися в майбутнє, оскільки наша історія іноді себе повторює”, – розповіла в коментарі Укрінформу про мету мітингу представник організації United Help Ukraine Тетяна Алдаве.

Вона підкреслила, що церемонія має на меті не тільки згадувати тих, хто загинув, але й заради чого вони поклали своє життя – самостійного вибору України.

Посол України в США Валерій Чалий, зі свого боку, підкреслив, що місце для церемонії цього року обране невипадково. “Ми спільно вирішили провести цей захід біля меморіалу Голодомору-геноциду 1932-33 років, тому що це відновлює історичну правду”, – зауважив посол України в США Валерій Чалий.

Він нагадав, що за минулий рік було здійснено багато спроб у Сполучених Штатах визнати правду про геноцид українського народу, і Конгрес США нарешті прийняв відповідну резолюцію.

“Цей здобуток цінує вся громада, але це також стало нагадуванням: якщо не зробити висновків вчасно, це може призвести до чергової трагедії. Частина гібридної війни – це неправда, це фейки, це спроба пропаганди, тож відновлення історичної справедливості допомагає боронити суверенітет країни, її історію, її майбутнє”, – зазначив український дипломат.

Президент Міжнародного комітету з питань Криму Інчі Боумен нагадала про десятки кримських татар, які підтримали на окупованій кримській території Революцію Гідності та загинули або зникли безвісті через свій виклик російським окупантам. Вона зауважила, що в березні відбудеться вже п’ять років окупації Криму, тож зараз готується ряд спільних акцій, щоби знову звернути увагу американської спільноти на ці трагічні події.

Меморіальна церемонія в пам’ять жертв Небесної Сотні в Вашингтоні відбулася за організаційної підтримки Посольства України в США, United Help Ukraine, Української національної інформаційної служби, українських активістів США та інших організацій у Сполучених Штатах Америки.

Раніше повідомлялося, що у центрі Мюнхена влаштували акцію на підтримку бранців Кремля.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>