6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У новому Виборчому кодексі менше можливості для купівлі голосів та гречкосійства, – аналітик ОПОРИ

У новому Виборчому кодексі менше можливості для маніпуляцій кандидатів у народні та місцеві депутати.

Про це в ефірі на Громадському заявив Олександр Неберикут – аналітик громадянської мережі «Опора».

«Можливості для маніпуляцій типу продажу голосів, засівання округів гречкою та інших способів протягнути своїх кандидатів у політичного естеблішменту буде значно менше. Натомість у виборців буде більше можливостей впливати на те, кого вони обиратимуть. З цього погляду, це перемога», — пояснив Неберикут.

Він додав, що з-поміж деталей є хороші й погані нюанси. Серед хороших, зокрема, гендерне квотування та заборона зовнішньої реклами, серед поганих – партії не будуть зобов’язані подавати проміжні фінансові звіти, як це є зараз.

«Система буде складніша для самих політичних партій. Для виборців вона буде набагато простіша. Виборчий бюлетень потребуватиме внесення двох опцій: одна – це номер партії, яку підтримує виборець, інша опція – це номер кандидата в цій партії», — додав аналітик.

Нагадаємо, 11 липня Верховна Рада України ухвалила новий Виборчий кодекс. Він передбачає введення пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміна виборчої системи на місцевих виборах.

Варто зазначити, що позачергові вибори народних депутатів, які відбудуться 21 липня, проходитимуть за старою виборчою системою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>