14.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

У НАБУ розтлумачили роль “таємного агента” Шевченка

“Таємний агент” НАБУ Євген Шевченко брав участь у проведенні негласних слідчих дій у справах щодо заволодіння газом та коштами “Укрзалізниці” компаніями братів Дубневичів на добровільній основі.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

За даними відомства, у 2015–2017 рр. екс-перший заступник начальника філії “Центр забезпечення виробництва” ПАТ “Укрзалізниця”, який був помічником нардепа – голови Комітету ВР з питань транспорту, спільно з ним організував корупційну схему.

“Помічник нардепа, який у листуванні зазначається як “Едик”, шукав шляхи, як “домовитися” з НАБУ, коли факти зловживань стали досліджувати детективи. У 2016 р. “Едик” дізнався, що його знайомий співробітник СБУ (у листуванні “Дима М”) товаришує з бізнесменом Андрієм Рогозою (у листуванні “RAN”), який підтримує дружні стосунки із особою, яка нібито має певні зв’язки з НАБУ (у листуванні – “Женя Шевченко”)”, – повідомили в НАБУ.

Детективи НАБУ отримали дозволи Апеляційного суду Києва на проведення негласних слідчих дій, до участі у яких залучили Євгена Шевченка на добровільній основі.  Слідчі дії тривали з листопада 2016 до квітня 2017 року. За цей час Євген мав дві зустрічі з “Едиком”, які були задокументовані, а записи долучені до матеріалів кримінального провадження.

“Едик” прагнув закриття всіх кримінальних проваджень, де фігурує “Корпорація “КРТ” (кінцевий бенефіціар – народний депутат). “Ціна питання” – 0,5 – 1 млн дол. США за закриття кримінальних проваджень по “Укрзалізниці”, 2-2,5 млн доларів за закриття кримінальних проваджень за фактом розкрадання газу на двох ТЕЦ”, – заявили у НАБУ.

“Інформація, здобута на зустрічах Шевченка з “Едиком” під час проведення санкціонованих негласних слідчих дій стала елементом доказової бази для низки кримінальних проваджень НАБУ, матеріали стали підґрунтям для підготовки подання про зняття депутатської недоторканості з голови Комітету ВР з питань транспорту, наразі САП усуває недоліки в подані для повторного скерування до ГПУ”, – повідомили в НАБУ.

Під час зустрічей Євгена та “Едика” встановлено його відношення до ТОВ “Корпорації КРТ”, ТОВ “Арго”, ТОВ “Експозиція”, ТОВ “Єврооснова-СМ”, що були задіянні у злочинних схемах, а також до одного із підприємств з ознаками фіктивності – ТОВ “Лембуд”, на яке виводилась частина коштів, здобутих злочинним шляхом.

Крім “Едика” до кримінальної відповідальності загалом притягнуто сім осіб –  керівництво заводу з виробництва стрілочної продукції, засновника–директора фіктивної компанії-переможця торгів ТОВ “Арго”, директора компанії-посередника ТОВ “Корпорація КРТ”.

“За фактом відомостей, отриманих від НАБУ у квітні 2018 року Антимонопольний комітет України розпочав власне розслідування та встановив факт змови у діях ТОВ “Експозиція” та ПП “Єврооснова-СМ”. За підсумками розслідування у січні 2019 року АМКУ оштрафувало ТОВ “Експозиція” на 12,91 млн грн, а ПП “Єврооснова-СМ” — на 980 тис. грн”, – заявили у НАБУ.

Раніше повідомлялося, народний депутат Ігор Мосійчук вважає, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура продемонстрували неефективність, а доцільність їхнього подальшого існування викликає сумніви.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>