10.5 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

У Києві презентували книгу, присвячену Патріарху Філарету

У Києві презентували видання “Православна Церква в українському державотворенні” на пошану Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на  Укрінформ.

“Цей збірник є спеціальним випуском наукової серії “Світові традиції державного управління”. Книжка присвячена такій непересічній постаті як Патріарх Філарет, який завдяки своєму жертовному служінню зробив все для того, щоб Українська Церква відбулася, щоб була Українська Держава. І сьогодні кожен з нас розуміє, що саме завдяки таким людям ми можемо робити епохальні кроки в національному державотворенні”, – повідомив Володимир Омельчук – голова Всеукраїнської громадської організації “Чесне слово”.

Своєю чергою народний депутат України Юрій Шухевич, подякував науковцям за висвітлення ролі церкви в житті української держави. Він нагадав, що радянська влада доклала всіх зусиль, аби знищити Українську Церкву. Однак, зазначив депутат, дух українського народу не змогли знищити і він відродив свою Православну Церкву.

“І внесок Патріарха Філарета у цю справу величезний. Він від самого початку робив усе для того, щоби ми мали таку Церкву. Сьогодні, коли ми говоримо про Церкву і про владу, про те, що сталося в останні дні, коли ми отримали від Вселенського Патріарха Томос, маємо, в першу чергу, схилити голову в пошані до Патріарха Філарета”, – наголосив він.

Відомий історик, професор Київського національного університету ім. Т.Шевченка Володимир Сергійчук також наголосив, що Україна нині переживає історичні дні, пов’язані з одержанням Томоса.

“Нам випало велике щастя. Наші предки чекали цієї події тисячу років – щоб нас визнали повноцінною нацією, яка має право на власну помісну Церкву. Ми дочекалися. І звичайно велика заслуга в цьому Патріарха Філарета”, – наголосив Сергійчук.

А відомий релігієзнавець, професор Дмитро Степовик назвав книжку “поклоном української інтелігенції Патріарху Філарету до його 90-річчя”.

“Цінуймо таких людей, це рідкісні люди”, – закликав він.

Своєю чергою директор Центрального державного архіву кінофотофондокументів України ім. Г. С. Пшеничного Владислав Берковський зауважив, що книга не є класичним академічним виданням.

“В першу чергу це своєрідний лист подяки, лист пошани до великого громадянина, подвижника, провідника. І це те, що ми робили із щирою душею”, – сказав він.

Збірник містить статті та матеріали, авторами яких, крім науковців, є громадські діячі, журналісти. Книга побачила світ 2019 року у видавництві “Прометей”.

Нагадаємо, на Волині до ПЦУ перейшли вже 38 парафій РПЦ в Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>