19.7 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

У Криму провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів, – дослідження

В анексованому Росією Криму кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів, серед яких шість не занесено до офіційних списків Роскомнагляду. Найбільше блокують українські сайти на півострові інтернет-провайдери Джанкоя та Керчі.

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних, проведених у березні 2019 року “Лабораторією цифрової безпеки” в Сімферополі, Севастополі, Керчі та Джанкої за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference), пише Інститут масової інформації.

Згідно з дослідженням, для користувачів керченського інтернет-провайдера Bospor-Telekom недоступні щонайменше 14 українських сайтів (“Цензор.нет”, “Громадське радіо”, Lb.ua, Gazeta.ua, “Главком”, “Главное”, “След.net.ua”, Linkedin, Uainfo, “Обозреватель”, РБК, “Українська правда”, “Сегодня”, “Дзеркало тижня”).

У Джанкої провайдер СrimeaCom блокує дев’ять українських сайтів (“Информационное сопротивление”, “События”, QHA, “След.net.ua”, “Меридиан”, “Гордон”, сайт кримськотатарського телеканалу ATR, “UA:Перший”, сайт благодійної організації “КримSOS”). У Сімферополі користувачі CrimeaCom не мають доступу до сайтів “След.net.ua”, “Меридиан”, “События” та сайту каналу ATR.

“При цьому в інших провайдерів у Севастополі, Сімферополі, Джанкої та Керчі кількість заблокованих українських сайтів суттєво нижча. “Ланком” (Севастополь), Crelcom-Online, Djankoionline (Джанкой), KrymInfostroy (Сімферополь), Apex Crimea (Керч) блокують лише один український сайт – “След.net.ua”. Є ще ряд сайтів, які недоступні у різних провайдерів, але поки що ми не можемо стверджувати, що це саме блокування”, – йдеться в повідомленні.

Також “Лабораторія цифрової безпеки” зафіксувала, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше шість сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнагляду. Зокрема, це сайт телеканалу “UA:Перший” (1tv.com.ua), української правозахисної організації “Крим SOS” (krymsos.com), новинний український сайт “Гордон” (gordonua.com), кримські новинні сайти QHA (qha.com.ua) і “Меридиан” (meridian.in.ua) та сайт кримськотатарського телеканалу ATR. Усі ресурси блокуються провайдером CrimeaCom South у Джанкої. Зазначимо, що meridian.in.ua та atr.ua CrimeaCom блокує і в Джанкої, і в Сімферополі.

Також користувачам цього провайдера недоступні сайти телеканалу “СТБ”, Нового каналу та ICTV, але “Лабораторія цифрової безпеки” не має певності в тому, що це блокування. Ці сайти можуть бути недоступні також з інших причин.

Раніше ми писали, що в окупованому Сімферополі представники Росгвардії розігнали акцію кримських татар.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>