13.7 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Трьох поляків судитимуть за підпал спілки угорців в Ужгороді

Мазовецький відділ Національної прокуратури Польщі передав до суду матеріали справи стосовно трьох громадян країни, які на початку лютого 2018 року організували і вчинили підпал будинку спілки угорців в Ужгороді.

Про це пише TVP.info.

Зловмисникам висунули звинувачення у тероризмі. За даними слiдства, за підпал виконавці отримали по тисячі злотих (понад 7 тис. грн) від замовника – німецького журналіста, який, найімовірніше, діяв за вказівкою спецслужб Росії.

“Це була провокація, яка мала призвести до погіршення українсько-угорських відносин. Це на руку Росії, яка зацікавлена в дестабілізації свого західного сусіда, де вже триває гібридна війна на Донбасі”, – зазначив офіцер Агентства внутрішньої безпеки, який вів справу.

Головним підозрюваним у справі є 28-річний Міхал П., який має вищу освіту і є спеціалістом у сфері безпеки. Він пов’язаний з неофашистською організацією Falanga і проросійською партією Zmiana, лідер якої Маріуш П. вже третій рік перебуває у слідчому ізоляторі – його підозрюють у співпраці з російською і китайською розвідками.

Слідчі вважають, що Міхал П. завербував двох інших поляків – Адріана М. і Томаша Ш., давши їм гроші на купівлю запалювальної суміші, а також мобільні телефони, сім-картки і куртки. Зловмисники мали записати на відео підпал і переслати йому, що мало означати виконання завдання.

Загалом Міхал мав схиляти до скоєння цього злочину п’ятьох осіб. Він відмовився визнавати провину. Проте співпрацювати зі слідством погодився 22-річний електрик Адріан. Він розповів, що під час однієї із зустрічей Міхал попросив його намалювати на фасаді Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді свастику і знак “88”, що символізує гасло “Heil Hitler”. За задумом організаторів, це мало вказати на дії “українських бандерівців”.

Перед цим Адріан 13 січня перетнув польсько-український кордон, перевіривши, чи він не матиме жодних проблем на кордоні.

Упевнившись, що все відбулося нормально, Міхал почав планувати детальну операцію, завербувавши до операції також 26-річного перекладача Томаша, який мав зняти відео з підпалу.

Перед поїздкою двох зловмисників до Ужгорода він передав їм 500 євро на виконання завдання, повідомивши: “Це гроші від угорців”, хоча мав сказати про “замовника з ЄС”, згідно з матеріалом.

Обидва зловмисники 3 лютого вирушили в Україну через польсько-словацький кордон, залишивши свої телефони вдома і взявши до Ужгорода ті, що отримали від Міхала, йдеться у матеріалі.

Раніше повідомлялося, що в Україні хочуть запровадити новий вид соцдопомоги.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>