15.9 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Томос для України: росіянам дали потужну відповідь

Священик Православної церкви України Георгій Коваленко відповів на заяви Росії про “захист” віруючих в Україні і розповів, чим відрізняється свобода віросповідання в Росії  і в Україні.

Про це він розповів в інтерв’ю  “Радіо Свобода”.

За словами українського священнослужителя, концепція “русского мира” народилася в кабінетах, що близькі до патріарха Кирила, і була взята на озброєння російською владою для того, щоб фактично анексувати Крим і розв’язати війну на Донбасі.

“Те, що російські війська не просунулися далі, в цьому не тільки заслуга або не заслуга росіян, але в тому числі і заслуга українців, які захищають незалежність своєї країни. Відмовляють в тому числі патріарха Кирила в тому, що такого народу не існує, такої країни не існує”, – пояснив Коваленко.

Також священик пояснив систему церковно-державних відносин в Росії  і в Україні.

“Що б не розповідали про Україну на російському телебаченні, українська влада декларує право віруючих належати до тієї чи іншої юрисдикції, в тому числі до Московського патріархату. У цьому сенсі ми чуємо цю риторику про те, що хтось ранимий або якимось чином обмежений, виключно з російських або проросійських джерел.  Українська влада декларує свободу совісті та зобов’язується захищати право вибору священиків, віруючих, громад як залишатися в якійсь юрисдикції, так і цю юрисдикцію змінювати”, – пояснив Коваленко.

За словами священика, в цьому полягає  плюралізм релігійного ландшафту і більш складної конфігурації церковно-державних відносин в Україні.

“В Україні, окрім двох православних юрисдикцій,  ще існує Греко-католицька досить велика церква, католицька церква, існує досить потужний протестантський рух, є мусульмани, є іудеї, тож в цьому сенсі  Україна більш поліконфесійна і більш демократична країна, в тому числі в питаннях совісті”, – резюмував священик.

Нагадаємо, Митрополит Онуфрій у Москві привітав Патріарха Кирила з 10-річчям інтронізації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>