1.9 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Супрун порекомендувала матюкатися для покращення здоров’я

Після того, як в Раді зарєєстрували проект закону про дематюкацію мови, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що існує чимало аргументів “за” ненормативну лексику.

Про це Супрун написала на своїй сторінці в Facebook.

Так, Супрун вважає, що закон про дематюкацію мови “підійшов би” швидше Північній Кореї, ніж сучасноій європейській державі.

Також Супрун опублікувала перелік аргументів науки “за” ненормативну лексику:

▪ Влучно і точно застосована лайка, що описує ставлення до ситуації, і не спрямована образити співрозмовника, корисна для здоров’я. Дослідження показують, що саме така лайка і застосовується в побуті найчастіше. Вона призводить до нейтральних чи позитивних наслідків.

▪ Якщо людина реагує нецензурною лексикою на складну неприємну ситуацію, а не на людину, то відчуває полегшення. У цьому разі обурення новинами, біль при тренуванні, травмі, тривожність, подив чи переляк знаходять миттєве і досить точне вираження, на що мозок реагує виділенням ендорфінів.

Ці нейромедіатори беруть участь в знеболенні чи задоволенні. Слова на “б” чи “с” не замінять якісної анестезії, але дослідження показали ефективність лайки в зменшенні болю, посилення серцебиття і підвищення больового порогу. Якщо людині важко і вона одним словом це висловила, мозок це сприймає як запуск програми захисту і нападу — “тримайся!”

▪ Важливо, що матюками слід саме послуговуватися в найпотрібніший момент, а не розмовляти ними постійно. Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайку як щось екстраординарне.

▪ Розуміти і висловлювати свої емоції — корисно для здоров’я та спілкування. Спостереження за людьми, які прожили понад сто років, показало, що, окрім інших чинників, довгожителів об’єднує вільне висловлення своїх емоцій. А ось тривале пригнічення емоцій, замість їх проявлення (так зване репресивне опанування емоцій) пов’язане з вищою захворюваністю на рак і гіпертензію.

▪ Крім цього, люди, що мусять на роботі посміхатися клієнтам, після роботи частіше напиваються — постійне приховування справжніх емоцій і примус до позитиву виснажує психіку.

▪ Існує образ не дуже розумної чи культурної людини, яка розмовляє матюками. Цей образ справді має підґрунтя, але лише частково. Заборона матюків тут не допоможе. Так, 10-20% людей із синдромом Туретта можуть вдаватися до потоку лайливих слів, коли налякані чи збуджені.

▪ Цікавим є стан афазії. У людей з нею порушена мова та її розуміння, але матюкатися вони подекуди можуть чудово. Науковці пояснюють це тим, що лайка не сприймається нашим мозком буквально. Ми не уявляємо саме те, що чуємо і кажемо, та апелюємо саме до прикрої обурливої ситуації, а не статевих органів, приміром.

Нагадаємо, Ляшко показав на прикладі ФАПу на Луганщині результати медреформи від Супрун.

22 КОМЕНТАРІ

  1. Схлестнулись две климаксические тетки на теме, как называть давно забытый ими х… (то бишь, мужской половой орган)

  2. Все вірно сказала !!! На любій будові , бригада будівельників без хорошого мата , працювати не може !!! Уляна Супрун , єдина позасистемна людина , яка взмозі реформувати нашу корумповану медицину за Європейськими стандартами !…

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>